×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 891
31 Jul, 2013

Emprenedor, vols començar un negoci sense recursos?

Bootstrap, començar un negoci sense disposar de capital o si més no, tenint un capital mínim. Sembla utòpic oi? Doncs és possible!

Bootstrap, amb un clar origen anglès, és l’arrel del Bootstrapping. El terme fa referència a començar un negoci sense disposar de capital o si més no, tenint un capital mínim. Sembla utòpic oi? Doncs és possible!

El Bootstrapping es fonamenta en començar ràpid a vendre, de manera que també ràpidament es comencin a tenir clients i a obtenir ingressos.

Plantejant aquesta idea en el dia a dia dels emprenedors amb qui parlo, el primer gran esforç que he de fer es fonamentalment psicològic: l’emprenedor ha de veure com els recursos financers no han de ser forçosament el més important. M’explico. Moltes vegades disposar d’un bon equip motivat i multidisciplinar ens pot aportar contactes, idees i coneixements que supleixin les necessitats de finançament.

Aplicar el Bootstrapping suposa guanyar en agilitat i en operativitat, amb la finalitat de començar a generar les primeres ventes el més aviat possible. Però què venem si no disposem de diners per comprar o fabricar? Una molt bona pregunta que m’acostumen a fer. Una proposta interessant es no utilitzar el nostre producte com a tal sinó per exemple presentar una producte “demo” o un prototip que permeti als clients apreciar les qualitats i beneficis que oferim.

L’emprenedor ha de veure com els recursos financers no han de ser forçosament el més important

Us poso un exemple. En un dels projectes que he participat darrerament consistia en crear un restaurant d’alta cuina a preus ajustats.

Doncs bé, donant voltes i començant a definir el pla de negoci va sorgir junt amb l’emprenedor una proposta força interessant. Davant l’elevat cost que suposa començar un restaurant (estem parlant de més de 300.000 euros), la proposta va ser cuinar en el propi domicili dels clients, i fins hi tot realitzar nits temàtiques de cuina d’autor en els restaurants de tota la vida. Resultat: ingressos immediats, amb una inversió propera als 0 euros.

Així que ja ho sabeu. Davant les dificultats actuals d’obtenir finançament, amb el Bootstrapping podeu deixar a un costat les típiques 4 efes del finançament: founders, family, friends and fools (nosaltres com a fundadors, la nostra família, el cercle d’amics, i finalment els bojos fent referència a bancs, inversors, etc) i emprendre sense recursos.

Sort!!!!

Marc Fernàndez, empresari i emprenedor

Darrera modificació el Divendres, 26 Juliol 2013 13:17