25 Gen, 2013

Comercial Domènec Roca celebra 30 anys d'obertura de la nau del Polígon de La Valldan

El 2013 l'empresa familiar preveu ampliar i reformar les instal·lacions de la nau per esdevenir un gran autoservei majorista

Comercial Domènec Roca és una empresa familiar que va néixer el 1945 com a botiga de queviures al Carrer del Roser de Berga. Anys més tard, el fundador Domènec Roca va ampliar el negoci buscant proveïdors i clients, fet que els va permetre traslladar-se a un local més gran. El maig del 1982 és una data significativa per l’empresa perquè van començar a fer les obres de la que va ser la primera nau en funcionament  al Polígon Industrial de La Valldan.

Actualment, l’empresa té una plantilla de 10 treballadors i 21 d’indirectes repartits entre Supermercats Petit Preu i Elaborats del Berguedà, que pertanyen al mateix grup.

Joan Roca, nascut el 1951 (a la foto, primer per l'esquerra), va començar a treballar a l’empresa del seu pare amb només 14 anys. Explica a l’ACEB que ben aviat farà una ampliació i reforma de la nau per adaptar-se als nous temps.

Quina és la principal activitat de l’empresa?

Distribuïm alimentació, begudes i productes de neteja a petits comerços, forns, i hostaleria a l’àmbit del Berguedà, Solsonès, Alt Urgell, Ripollès, Lluçanès i la Cerdanya.

Quina evolució ha tingut?

L’activitat no té res a veure si mirem 30 anys enrere. Recordo que quan vaig començar-hi a treballar hi havia un gran nombre de petits comerços oberts. Però des d’aleshores fins ara hi ha hagut una tendència cap a centres comercials i nosaltres hem hagut d’espavilar-los i buscar nous mercats.

Distribuïm més quilos de menjar que mai però el preu de venda s'ha reduït i això es nota en el balanç final

Ara el present és molt complicat. N’hem passat de molts colors; el tancament de les mines, la fi del tèxtil... Però com aquesta cap. Només has de donar un volt per Berga o on sigui per adonar-te’n.

De quina manera us heu adaptat als nous temps?

Hem ampliat l’estoc de productes, és a dir, tenim més marques de diferent qualitat perquè ara el client vol preus competitius.

Ara bé, nosaltres distribuïm més quilos de menjar que mai, però el preu de venda no és el mateix i això es reflecteix en el balanç final.

Quina és la principal dificultat del sector de la distribució?

Si tot va bé també contractarem més treballadors, potser dos. Des del 2008 que sempre hem anat ampliant la plantilla

Tenim molta competència de les grans cadenes distribuïdores que treballen a nivell nacional. La distribució ha canviat perquè no hi ha tants punts on repartir el producte. El mercat potencial s’ha reduït. El petit comerç tal i com el coneixíem fins ara ha canviat i dels que queden una part espera la jubilació.

Quin fet diferenciador pot trobar el client a la vostra empresa?

Amb aquests anys de trajectòria ens hem fet un nom. Ens guanyem la confiança del client perquè servim puntualment els productes i si es dóna el cas que no podem servir-ne un, donem alternatives. Sempre aportem solucions.

Ens pot explicar en què consistirà la reforma que fareu aquest any?

Farem una ampliació i reforma de la nau amb una inversió inicial de 200.000 euros. Si tot va bé també contractarem més treballadors, potser dos, però hem d’esperar que tot vagi segons el previst. Des del 2008 que sempre hem anat ampliant la plantilla.

La generació de la meva filla està molt ben preparada, tenen estudis i molta més empenta per fer les coses

Amb la reforma volem esdevenir un gran autoservei majorista del tal manera que els professionals de l’alimentació vinguin aquí a buscar el seu producte. Això sense deixar de banda la nostra principal activitat que és la distribució.

Cal seguir els temps i actualitzar-nos.

Què n’espera d’aquí 10 anys?

A més curt termini espero que haguem consolidat el mercat al Bages. Si parlem de 10 anys, voldria que es consolidessin tots els projectes que tinc en ment.

Amb tot aquest temps confio que ja m’hauré jubilat, però continuarà la direcció de l’empresa la meva filla i el meu gendre. De fet hi ha molts aspectes que ja els he anat cedint progressivament.

La seva generació està molt ben preparada, tenen estudis universitaris i molta més empenta per fer les coses. Tenen ganes de treballar i ho demostren.

Darrera modificació el Dimarts, 29 Gener 2013 17:14