La xerrada va ser presentada per l'empresària Neus Viñas
02 Jul, 2014

Barberà: "Cal regenerar la democràcia"

Divendres 27 de juny, la sala d’actes de l’ACEB es va omplir per a escoltar el periodista i escriptor Jaume Barberà, que va fer la conferència “Impliquem-nos” en el marc de l’Assemblea general de socis de l’ACEB

El periodista va ser crític i directe a l’hora de parlar de l’actualitat social i política. Per ell el periodisme és això, vocació de servei als ciutadans per explicar la realitat des d’una òptica independent del poder polític i econòmic. 

Democràcia participativa

Barberà creu fins ara el model polític s’ha basat en l’establishment. Va afirmar que “la majoria de polítics pensen més en interessos de partit”. Malgrat això, es formen algunes escletxes en aquest model amb la irrupció de moviments socials basats en la participació ciutadana, com és el cas de Podemos a les darreres eleccions europees. Per Barberà hi haurà una forta sacsejada tant a les properes eleccions municipals i estatals.

Referèndum 9N

El procés cap al 9 de novembre és per Barberà “una esperança de poder decidir lliurement el model de país que volem”. I va afegir que la independència “no és un fi en sí mateix sinó que és un marc per a la democratització”.
En aquest sentit seria oportú que sovint es convoquessin referèndums vinculants per què els ciutadans poguessin participar en la presa de decisions polítiques. Una democràcia participativa semblant al model democràtic de Suïssa. Aquí Barberà va citar l’exemple del referèndum revocatori on els ciutadans decideixen si un president continua o no al capdavant del govern.

Barberà creu que el procés no es pot tancar sense que la gent hagi pogut votar. Tot i això creu que la consulta serà impugnada pel govern espanyol, i això donarà pas a unes eleccions plebiscitàries.

Ho portem dins

La part emotiva de la conferència va arribar al final, amb el visionat del vídeo “Ho portem dins” on es mostra l’esforç i superació de la colla castellera Marrecs de Salt pujant un pilar de 4 les escales de la catedral de Girona. 

Podeu veure el vídeo de la xerrada a:

Vegeu la galeria de fotografies de l'Assemblea ACEB 2014 a:

Darrera modificació el Dilluns, 14 Juliol 2014 13:41