29 Maig, 2015

Infraestructures, comunicacions, formació i administració àgil, aspectes clau per les empreses del Berguedà

Les empreses del Berguedà s’han trobat a l'ACEB en el II Congrés de Pimes de Catalunya de la Federació d’Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa (FEPIME)

Les empreses del Berguedà s’han trobat aquesta tarda a la seu de l’Associació comarcal d’empresaris del Berguedà (ACEB), en el II Congrés de Pimes de Catalunya de la Federació d’Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa (FEPIME)

A partir d’una breu contextualització de la situació empresarial del Berguedà les pimes han analitzat els temes que els preocupen. La conclusió que se n'ha extret és que la millora en les comunicacions, les infraestructures i la formació, acompanyats d’una administració pública àgil i col•laboradora en comptes de controladora són factors que, per al sector empresarial, podrien jugar un paper clau per la continuïtat i desenvolupament del teixit empresarial.

congrespimes wcos

En aquest sentit, s’ha destacat la mancança de la fibra òptica a la majoria de municipis del Berguedà i als polígons industrials, la cobertura mòbil de 4G, també la necessitat d’inversions en infraestructures com el desdoblament total de la E9 i l’acabament de la Variant de Sagàs. En matèria de formació, les empreses han fet palès les dificultats que tenen per trobar personal qualificat, al mateix temps que s’han fet ressò de la fuga de talent. En aquest sentit creuen que caldrien cicles formatius professionals adaptats al mercat de treball que incorporin el model de l’aprenent, així com una formació contínua més eficaç, tot això acompanyat d’una ampliació de la xarxa de transport públic per afavorir la mobilitat de persones i la facilitació d’un punt de trobada entre l’empresa i els professionals que necessita.

Per una administració pública col·laboradora i menys controladora

Alhora, un dels temes que més s’ha recalcat avui és la complexitat administrativa, amb paperassa que pot ofegar a les empreses i mesures poc eficients que compliquen l’activitat empresarial. Cal doncs una simplificació normativa per fer una administració més eficient i àgil, que sigui una administració col·laboradora més que no pas controladora, seguint el model d’altres països a Europa. En temes d’exportació, s’ha vist el problema en el desplaçament de persones tècniques a l’estranger i la disminució del rati de competitivitat de les empreses, també s’ha vist que cal estar preparats per un nou escenari de futur on hi haurà un augment de la concentració dels mercats i conseqüent disminució de la globalització.

La potenciació dels projectes estratègics i singulars

També han sortit temes com l’elevat cost energètic que afecta la competitivitat, l’economia irregular, la pressió fiscal, la llei de morositat, la dificultat d’implementar els programes d’ajuda a la innovació que s’ofereix a les pimes des de l’administració, la potenciació dels projectes estratègics i singulars en matèria de turisme de muntanya que dinamitzin el territori com l’execució de la Carta del Paisatge, l’estació de Coll de Pal i el Parc de la Natura, l’endreça dels polígons industrials per afavorir l’arribada de noves empreses amb uns serveis adients com una nova subestació elèctrica. I per acabar, les empreses prefereixen no acollir-se a ajuts i subvencions d’exportació, innovació, RRHH, per la càrrega documental que els suposa.

Proposta Govern de Catalunya

congrespimes wcos2

FEPIME està duent a terme un seguit de trobades territorials arreu de Catalunya per recollir les propostes, inquietuds i qüestions plantejades pels empresaris en un memorial pràctic i realista que serà entregat al Govern de Catalunya el proper estiu amb l’objectiu de millorar l’entorn competitiu de les empreses.

Aquesta ha estat la 9a trobada empresarial d’un Congrés que porta per lema “Les pimes: clau de la recuperació”.

Darrera modificació el Divendres, 29 Mai 2015 19:11