18 Mar, 2016

Josep Ginesta: "El treball es crea al territori"

Pel secretari general, el treball en equip entre agents i institucions, essencial per promoure l'ocupació

Per Josep Ginesta, el número dos de la conselleria de Treball de la Generalitat de Catalunya, que va ser aquest dijous a l’Associació d’empresaris del Berguedà fent una conferència, la coordinació entre institucions i entitats d’un territori (Consell comarcal, ajuntaments, ACEB, Cambra, sindicats i gremis) és bàsica per crear un ecosistema eficient i sostenible que creï llocs de treball.

Josep Ginesta, que abans de la conferència es va trobar amb la junta directiva de l’ACEB que li va traslladar necessitats del Berguedà com ara en formació professional, i on també va assistir la delegada del govern a la Catalunya Central Laura Vilagrà, va parlar de les anomenades polítiques actives d’ocupació (les que promouen la formació, les subvencions en contractació per a les empreses, la intermediació laboral...) dissenyades des del mateix Berguedà, fruit del consens.

Ginesta mar16

Les polítiques d’ocupació ja no es decideixen des del govern per tot el territori, sinó que és cada comarca que detecta les seves pròpies necessitats i potencialitats, i a partir d’aquí defineix les estratègies.

Ginesta va començar fent una extensa radiografia del mercat de treball al Berguedà. Les dades d’atur no divergeixen molt de les de Catalunya si bé és cert que per motius diversos al Berguedà li costa molt recuperar un lloc de treball perdut. Té un índex alt d’atur de llarga durada, la gent formada se’n va, el 90 % de nous contractes de treball són temporals... I històricament s’ha invertit en polítiques passives d’ocupació. És a dir, subvencions, bonificacions i prestacions per quan les persones no tenen treball.

Però pel secretari general de Treball és important ressaltar les potencialitats del Berguedà, amb un entorn immillorable, una bona comunicació amb Barcelona, el turisme vinculat a la natura com un sector econòmic que tiba, juntament amb el sector primari i el sector tèxtil.

A continuació podeu consultar la presentació de Josep Ginesta: TREBALL I TERRITORI. Una oportunitat.pdf.

Darrera modificació el Divendres, 18 Març 2016 17:54