Imatge interior d'una mina. Foto: cedida
28 Mar, 2017

L’ACEB mostra la seva preocupació per la situació de la mineria

La possible aturada dels treballs a la mina de Vilafruns, a Balsareny i a Sallent, pot tenir una forta repercussió per a l’economia del Berguedà

La possible aturada dels treballs a la mina de Vilafruns, a Balsareny i a Sallent, pot tenir una forta repercussió per a l’economia del Berguedà

L’Associació comarcal d’empresaris del Berguedà veu amb preocupació la situació de molts treballadors i empreses berguedanes a resultes de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la resolució de la Direcció General d’Urbanisme, per les quals, el mes de juny d’aquest any, s’acabaran els abocaments de residu salí del dipòsit del Cogulló de Sallent, fet que comportaria l’aturada del procés productiu de la mina de Vilafruns, a Balsareny i Sallent.

Inicialment ICL-Iberpotash SA, tenia previst redireccionar la producció extractiva d’aquestes dues mines al centre de Súria, però la previsió d’execució del projecte Pla Phoenix s’ha endarrerit i la rampa no estarà enllestida fins al 2018, fet que pot provocar l’aturada de l’activitat durant aquest temps al no tenir lloc on abocar la sal sobrant.

La no continuïtat de l’activitat minera al Bages representaria un impacte molt negatiu a l’economia del Berguedà en el fet que ICL-Iberpotash SA genera 4.000 llocs de feina directes i indirectes, una part de les quals són al Berguedà.

Segons el president de l’Associació comarcal d’empresaris del Berguedà, Josep Fígols, “hi ha moltes empreses que depenen directe o indirectament de l’activitat mineroindustrial, unes 40 a la comarca”. I afegeix que “aquestes dades parlen per si soles del que representa l’activitat minera per a la dinamització de les empreses i el territori”.

Cal afegir que dels 4.000 llocs de feina que genera l’empresa, més de 300 són a la comarca del Berguedà. En aquest sentit, el president de l’ACEB subratlla: “Recolzem plenament la continuïtat d’aquest sector donada la seva importància econòmica però també lligat al fet que l’activitat es desenvolupi de manera sostenible amb el territori i el medi natural”.

Darrera modificació el Dimarts, 28 Març 2017 10:45