13 Jul, 2012

Judith Serra: "Hem de saber vendre el Berguedà"

L'Hotel Ciutat de Berga celebra 10 anys. La directora Judith Serra ens parla en aquesta entrevista del Berguedà com a comarca amb un gran potencial turístic.

El 2002 una cadena hotelera de Barcelona va decidir obrir un hotel al Berguedà... Comptava amb gent amb molta il•lusió i ganes de donar embranzida al projecte. Ara, 10 anys després, la directora de l’Hotel Ciutat de Berga, Judith Serra, ens explica com ha anat tot i ens dona la seva visió del turisme al Berguedà.

Ja són 10 anys de l’hotel, explica’ns com va començar tot.

Obrir un hotel nou i tan gran a Berga era una aventura, primer de tot pel fet de fer-nos un lloc a la ciutat i a la comarca.  Quan apareix una cosa nova crea molta expectació, i més quan es tracta d’una empresa que prové de fora. Però el projecte ens feia molta il•lusió, i vam començar a treballar des de zero: què volíem i com ho podíem vendre, què oferiríem al turista... Això amb el temps ha anat canviant i ens hem adaptat.

Quin és el perfil del turista, i què troba al Berguedà?

Principalment, tenim famílies i parelles de mitjana edat. Tot i que tenim una mica de tot, en part degut a que el Berguedà no està del tot definit turísticament. Nosaltres venem “comarca Berguedà”, informem de les activitats que es poden fer, des d’aventura fins a visites culturals. Hem de fer que el turista vingui i vulgui tornar."Vam començar a treballar des de zero: preguntant-nos què volíem i com ho podíem vendre, què oferiríem al turista..."

És fàcil col•laborar entre les diferents empreses que ofereixen serveis turístics?

La gent sol estar disposada a treballar plegats, tot i que per defecte estem acostumats a treballar cadascú pel seu compte. A base de treballar conjuntament n’hem anat aprenent i cada cop ho farem millor. De fet, crec que és la única manera i més ara, sumant els uns amb els altres els resultats són millors i més grans.

Què tenim al Berguedà que atregui al turista?

Tenim de tot i molt. De fet molts territoris voldrien tenir el que tenim aquí. El Berguedà és un gran desconegut i ho demostra el fet que la gent ve perquè abans els hem ofert una altra cosa. Difícilment vindran a passar el cap de setmana perquè sí, a no ser que hi hagi un esdeveniment (la Patum, una cursa, casament, família...).

El Berguedà és una comarca de pas, i tan sols paren a fer nit o per pocs dies. Nosaltres sempre els informem de tot el que tenen al seu abast, ara bé, altra cosa és que ho puguin fer, ja que depèn del dia i de l’hora, ho troben tancat. També és cert que hi ha poc moviment de gent i tenir unes instal•lacions obertes sempre té un cost elevat de manteniment, però clar, és una roda sense principi ni fi fins que ens posem d'acord i decidim que si la volem parar.

"El Berguedà és un gran desconegut i ho demostra el fet que la gent ve perquè abans els hem ofert una altra cosa"

Quina imatge donem del Berguedà?

La nostra imatge és clarament de dispersió. A tall d’exemple, nosaltres repartim molts tríptics de la comarca, quan en podríem donar menys però amb més informació. Això implica aprendre a treballar en equip, estalviar-nos diners i esforços. Si jo promociono el meu establiment arribaré a un nombre de persones petit, si els promocionem tots junts, aquesta xifra es multiplica de manera important. El turisme s’ha de sembrar, invertir-hi fort i formar-nos per saber atendre als turistes, a la llarga això ens retorna.

Si haguéssim sabut fer els deures aquests últims anys, ara seríem un bon destí turístic. S’havia de treballar a llarg termini i conjuntament. El que hem fet fins ara és treballar cadascú pel seu compte i per avui, sense pensar en demà. A nivell comarcal no hem sabut col•laborar, i a hores d’ara ja anem un pèl tard.

Tot plegat és una llàstima perquè venir al Berguedà costa pocs diners, i sense anar més lluny, estem a tal sols una hora de Barcelona on hi ha milions de persones que volen sortir, conèixer coses i viure experiències. El que passa és que la majoria de gent no sap ni situar Berga.

La bona notícia és que per aquest mateix motiu, tenim molta feina a fer i ganes de fer-la.

"El turisme s’ha de sembrar, invertir-hi fort i formar-nos per saber atendre als turistes, a la llarga això ens retorna"

I què hauríem de fer per canviar aquesta sensació de dispersió?

Doncs primer de tot aprofitar els recursos que tenim i saber vendre el Berguedà. A l’hotel el primer que fem gairebé abans de donar-los la clau de l’habitació és informar-los de la comarca, volem que sàpiguen què tenim.Per necessitat i per vocació, no podem vendre només habitacions (això ho poden fer grans ciutat com Nova York).

La meva filosofia és ensenyar què tenim perquè en parlin. Crec que el Berguedà és preciós, tenim uns paisatges espectaculars i molt més potencial del que ens pensem!

Seguint el fil del que comentes, quins recursos no sabem aprofitar prou bé?

Doncs tenim el Pantà de la Baells, la serra de Queralt... Els Rasos de Peguera, per exemple, té un potencial enorme, des de grups d’escola que volen aprendre a esquiar, esquiadors de muntanya, raquetes de neu... És un camp de joc per a tota la família, que cau a tant sols 1 hora i mitja de Barcelona, i a més t’estalvies de pagar el peatge del Túnel del Cadí, passes el dia amb pocs diners... Ara en època de crisi és interessant. També comptem amb un gran nombre de recursos culturals.

"Crec que el Berguedà és preciós, tenim uns paisatges espectaculars i molt més potencial del que ens pensem!"

Però potser primer ens ho hem de creure...

Doncs sí, i de fet quan el turista és aquí se sorprèn de la quantitat de coses que pot fer i veure, marxa amb bon gust de boca.

Nosaltres ens ho hem de creure per poder-ho compartir, i al mateix temps ens hem d’endreçar i saber cap a on volem anar, ja no només parlant en temes de turisme. Hem de saber quin és el Berguedà que volem d’aquí 20 anys...

Canviant una mica de tema, què fa l’Hotel davant de la crisi?

Ens adaptem, mantenim preus i hem canviat algun format. Si abans els paquets eren de dues nits, ara oferim la possibilitat d’un sol dia. Busquem també activitats més econòmiques, perquè la gent, encara que no tinguin el poder adquisitiu d’abans, té ganes de sortir.

"Hem de saber quin és el Berguedà que volem d’aquí 20 anys... M’agradaria pensar que tothom sabrà ubicar-nos al mapa"

Com encares els propers 10 anys?

Volem enfortir-nos i seguir treballant per aquest projecte i per donar a conèixer el Berguedà. Volem seguir implicant-nos amb la comarca, volem col•laborar i sumar amb les entitats, trobar productes i valors nous.

M’agradaria pensar que d’aquí 10 anys tothom sabrà ubicar-nos al mapa, que nosaltres sabrem ensenyar la comarca i valorar el que tenim. Haurem sabut conservar la nostra història i patrimoni. I que els berguedans tindran l’opció d’escollir quedar-se o marxar, per que aquí també hi haurà formació, feina i qualitat de vida i a més, envoltats dels millors paisatges.

Darrera modificació el Divendres, 13 Juliol 2012 13:46