06 Ago, 2014

Port de Barcelona, hub logístic euromediterrani

És el principal centre logístic i generador de negoci de l’economia mediterrània

El Port de Barcelona és la principal infraestructura de transport i serveis de Catalunya i un port de referència de la regió euromediterrània

Com a rol de hub logístic i generador de negoci de l’economia mediterrània, en els últims anys ha dut a terme diferents projectes d’ampliació per poder competir amb els principals ports del Nord d’Europa, com el de Rotterdam. Per ara és el 13è en el rànking de ports europeus amb més activitat econòmica, per davant hi apareixen bàsicament països del nord Europa com Holanda, Bèlgica i Alemanya, però també del Sud d’Europa com Algesires i València.

Un 21% dels contenidors tenen origen o destí el mercat xinès

Durant la visita que van fer els alumnes del curs Gestió administrativa i financera de comerç internacional, es van conèixer els sectors del port: la part comercial, amb les principals terminals de contenidors, a destacar la productes d’alt valor afegit com vehicles i granels sòlids. En aquesta part, cal afegir que un 21% dels contenidors tenen el mercat xinès com a origen o destinació. El moll de l’energia, lloc d’emmagatzematge de productes energètics (bàsicament petrolífers) amb capacitat per a 8 milions de tones anuals; la Zona d’Activitats Logístiques, que són 250.000 m2 de naus i magatzems on hi ha la presència del principals operadors logístics internacionals; i finalment el Port de Creuers, que el 2013 va rebre 3,6 milions de passatges, pel fet que representa el 4t port base mundial de creuers.

El Port genera un VAB de 2.291 milions d’eurosEns donem compte de la important activitat econòmica del Port parlant de xifres: genera, directament i indirectament, un valor afegit brut (VAB) a l’economia de 2.291 milions d’euros, fet que suposa una aportació de l’1,4% al VAB de Catalunya. I les darrerse xifres que es coneixen és que ha tancat el primer semestre del 2014 amb 22,5 milions de tones de mercaderia transportada, un increment del 7% respecte l’any anterior, tancant l’exercici amb un benefici net de 74,8 milions d’euros.

A l’ampliació que ha estat duent a terme els últims anys per posicinar-se al top 10 dels ports més generadors de riquesa, cal afegir-hi altres objectius estratègics com accions destinades a integrar el transport per carretera i el ferroviari com el Corredor del Mediterrani.


El port en xifres
(font: web corporativa Port de Barcelona)

  • Primer port de l'Estat per facturació i per valor de les mercaderies
  • 100 línies regulars connecten Barcelona amb 300 ports del món
  • Genera 32.000 llocs de treball (14.000 directes)
  • El 77% dels sectors d'activitat econòmica de Catalunya són clients del Port

Darrera modificació el Divendres, 25 Juliol 2014 14:31