El turisme i la restauració del Berguedà demanen la flexibilització del confinament municipal de les comarques petites

  • El comerç demana ajudes per a la digitalització del sector i la creació d’un aparador conjunt per evitar el tancament dels establiments.
  • L’ACEB impulsa trobades entre els representants de turisme, restauració i comerç de la comarca i els directors generals per analitzar la situació en temps de pandèmia i veure com millorar l’activitat econòmica.

 

Representants del sector del turisme, de la restauració i del comerç del Berguedà s’han reunit recentment amb els responsables de la Direcció General de Turisme i la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya per analitzar la complicada situació que viuen des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19. La principal demanda dels sectors és que el confinament municipal se substitueixi per unes restriccions de mobilitat més flexibles i d’àmbit supramunicipal, que no perjudiquin tant a les activitats econòmiques dels pobles petits. El sector comercial, a més, insisteix en poder disposar d’ajudes destinades a la digitalització i modernització del sector per evitar el tancament dels establiments, sobretot, dels municipis petits, un dels seus objectius en l’estudi realitzat al sector comercial a la comarca.

L'Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà ha liderat les dues trobades: la primera, entre els membres de les juntes directives de l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà i de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà i el Director General de Turisme, Octavi Bono; i una segona a la qual s’hi van afegir els representants de la Federació del Comerç del Berguedà i de Berga Comercial, amb la Directora General de Comerç, Montserrat Vilalta. En ambdues sessions també hi van participar representants de l’ACEB i del departament d’Empresa de la delegació del govern a la Catalunya Central.

El sector del turisme i la restauració del Berguedà va aprofitar aquesta reunió telemàtica per fer palesa les dificultats que pateixen des de fa pràcticament un any, i a la vegada, per resoldre alguns dubtes i fer demandes als responsables polítics. Les principals peticions del sector turístic i de la restauració van girar a l’entorn de la possibilitat de modificar el confinament municipal -que actualment regeix Catalunya- per un confinament d’àmbit supramunicipal. Els restaurants i bars dels pobles de pocs habitants, com és el cas del Berguedà, veuen limitada la seva activitat ja que no poden rebre visitants de municipis veïns i per tant, pràcticament no generen activitat i molts s’han vist obligats a abaixar la persiana. El sector del turisme rural i hoteler també va recordar la dificultat per sobreviure que els suposa el fet de no poder rebre visitants de fora del municipi, actualment, ni amb reserva prèvia. El Director General de Turisme, Octavi Bono, va assegurar que el seu departament fa de corretja de transmissió entre els sectors afectats i els responsables de Salut i d’Interior de la Generalitat que són els que dictaminen les mesures a partir de les decisions del Procicat. En aquest sentit, va assegurar que s’han defensat millores per poder atendre algunes de les peticions del sector turístic, tot i que entén que puguin ser poques, i es va mostrar esperonat a poder recuperar algunes d’aquestes millores, com la possibilitat d’acollir reserves de nuclis familiars de fora del municipi en allotjaments, si les dades epidemiològiques milloren.

En la trobada amb Montserrat Vilalta, Directora General de Comerç, els representants del sector van insistir molt en la necessitat de disposar d’ajudes econòmiques concretes per a la digitalització i modernització dels negocis. L’objectiu del comerç berguedà, a través de la nova federació comarcal, és crear un aparador conjunt per posicionar-se al mercat i evitar la fuga de clients a comarques veïnes. Els representants de les entitats asseguren que la principal necessitat és disposar d’una eina tecnològica que permeti la creació d’aquesta plataforma.

També van manifestar la dificultat de les petites entitats comercials d’accedir a les subvencions per manca de recursos tècnics i van fer la petició a la direcció general que les ajudes es concebin per a projectes i no per a accions concretes. En aquest sentit, Vilalta va parlar de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU), una línia d’ajudes que es vol potenciar aquest 2021 que implica la col·laboració público-privada per a la reactivació d’eixos comercials en decadència.

Vilalta i Bono van assegurar en les respectives reunions que més enllà de les ajudes per fer front als efectes de la pandèmia, estan treballant en com donar suport al turisme, la restauració i al comerç aquest 2021 en un escenari posterior. En el sector turístic, creant un pla de xoc amb noves ajudes i, pel que fa al comerç, amb línies per als negocis que han de reinventar-se per no tancar i per ajudar a les empreses que ja funcionen a créixer, principalment a través de la digitalització. Pel que fa al projecte de finestreta única on-line del comerç Berguedà, Vilalta va destacar-ne la seva viabilitat sempre i quan tingui un element diferencial a d’altres market-places, com per exemple, el fet de vendre una marca de territori.