El Berguedà necessita una finestreta única d’habitatge i laboral per atraure la instal·lació de nous residents a la comarca

És imprescindible unificar les borses d’habitatge i de treball per facilitar els tràmits a nous veïns que han de fer créixer la població a la comarca i impulsar la reactivació econòmica i la creació de nous serveis bàsics 

El Berguedà ha de disposar d’una finestreta única d’habitatge i laboral per atraure la instal·lació de nous residents a la comarca. És una de les actuacions que contempla el projecte VisióACEB 2021-2025 per a la reactivació de la comarca que ja ha començat a caminar amb la creació de la comissió executiva provisional i el primer acostament entre el sector públic i privat per prioritzar quines són les actuacions que cal iniciar ja aquest mateix any i com poden executar-se.

La creació d’una servei unificat a nivell comarcal per gestionar les borses d’habitatge i de treball al Berguedà es considera imprescindible per fer créixer la població de la comarca i, a la vegada, dinamitzar el comerç i ampliar-ne els serveis bàsics. Es tracta d’una de les accions que forma part de l’Eix 1 –Vine a viure al Berguedà- d’aquest estudi estratègic liderat per l’ACEB. Un dels reptes importants de la comarca és acabar amb la tendència d’envelliment de la població i la captació de nous residents, en especial, famílies joves de 25 a 45 anys amb fills. La crisi generada per la pandèmia actual i la familiarització amb el teletreball ha suposat una nova oportunitat per a les zones rurals com el Berguedà que s’han convertit en una destinació de residència per algunes famílies, principalment, de l’àrea metropolitana.

Tot i que inicialment cal realitzar un estudi i anàlisi del públic objectiu que cal captar a la comarca per al seu desenvolupament econòmic, i evidentment, impulsar una campanya promocional per posicionar el Berguedà com a destinació de referència i aconseguir la resposta esperada, Rosa Prat, membre de la junta de l’ACEB i coordinadora de l’eix Vine a Viure al Berguedà de la VisióACEB, afirma que “paral·lelament cal treballar ja en el reforç dels serveis que caldrà oferir perquè l’engranatge funcioni.” Es tracta de crear aquesta finestreta única de serveis que ha de ser un espai físic de fàcil accés, juntament amb un portal web únic d’acompanyament, per donar resposta a les inquietuds dels nous residents i que els ajudi a fer una bona instal·lació a la comarca.

En aquesta finestreta única, cal garantir-hi com a mínim, una borsa d’habitatge i una borsa de treball úniques i compartides amb tots els ens públics i privats del Berguedà. Segons Prat, això suposa una feina prèvia per a les administracions locals i comarcals: la de realitzar un estudi dels habitatges buits de cada municipi que ha de permetre aportar solucions, posteriorment, als propietaris d’aquests habitatges. Aquesta borsa ha de facilitar les relacions entre llogaters i propietaris, que a la vegada, podran rebre assessorament sobre ajudes per a la rehabilitació d’aquests habitatges, entre d’altres serveis. Una altra feina que s’ha d’iniciar a la vegada és la unificació de les borses de treball que actualment coexisteixen entre els ens públics i privats de la comarca, amb l’objectiu d’oferir el màxim de propostes laborals des d’un mateix canal als nous residents que vulguin instal·lar-se al Berguedà.

Per altra banda, Rosa Prat ha destacat que també caldrà instar als consistoris a la realització d’una fitxa amb tots els serveis i avantatges que tenen als seus municipis que poden oferir-se a les famílies que vulguin instal·lar-se a la comarca. “És bàsic que les persones que s’encarreguin de la finestreta única tinguin clar què té i què li manca a cada municipi, per així vincular-ho a la demanda i donar tota la informació necessària”, ha afegit.

L’objectiu és que en els propers mesos, preferiblement abans de l’estiu, s’acordin quins seran els recursos tècnics i econòmics per realitzar la primera fase d’aquesta actuació amb l’objectiu que el 2022 aquesta finestreta única estigui a punt per a facilitar els tràmits a tots els que escullin el Berguedà com a nova residència. Com en la resta d’actuacions de la VisióACEB, s’està treballant per trobar l’encaix de les accions marcades juntament amb tots els agents que s’han compromès a materialitzar-les.