FIRHÀBITAT obrirà portes aquest divendres 11 de juny amb l’objectiu de convertir-se en el centre de referència de la bioconstrucció i l’eficiència energètica de Catalunya.

 FIRHÀBITAT obrirà portes aquest divendres 11 de juny amb l’objectiu de convertir-se en el centre de referència de la bioconstrucció i l’eficiència energètica de Catalunya durant tres dies.

La mostra acollirà més d’una quarantena d’empreses i 31 estands relacionats amb el sector per donar resposta a les necessitats dels professionals i també del públic general. La mostra està impulsada per l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà i l’Ajuntament d’Avià i compta amb el suport de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona, la Generalitat i d’altres col·laboradors público-privats.

Un total de 33 expositors ompliran la fira que tindrà lloc a Avià durant tres dies. D’aquestes 33 empreses, 15 són del Berguedà. La resta venen de la Catalunya Central, Girona, l’àrea metropolitana i Castelló. Cal destacar, però, que hi haurà més d’una quarantena d’empreses representades a la fira,  ja que una quinzena d’empreses participants donaran a conèixer els seus serveis gràcies al punt que FIRHÀBITAT ha posat a disposició dels expositors per vendre i explicar les seves propostes.  “És un espai per les empreses que no tenien previst fer fires en un any complicat marcat per la pandèmia i no han pogut venir durant els tres dies, però tenien ganes d’explicar els seus serveis i productes”, ha explicat Rosa Prat. A més a més, també hi participaran empreses que són com a expositors.

La mostra, que és única al territori, vol ser espai de debat i reflexió del sector de la bioconstrucció i l’eficiència energètica, és per això que s’han programat 7 ponències amb experts del sector i dues taules rodones per tractar demes d’actualitat amb persones de referència.  També s’han organitzat tallers, un per al públic infantil, al qual hi participaran els alumnes de l’escola d’Avià amb l’objectiu d’acostar als més petits també el món de la bioconstrucció; i un segon, dirigit al públic adult. “Una de les voluntats de Firhàbitat és fer pedagogia, i amb  aquests tallers, les dues exposicions que podran visitar-se lliurament, i també les xerrades i taules rodones volem fer arribar un missatge clar: que qualsevol petit pas serveix per a generar un habitatge més saludable i eficient i que tothom hi pot accedir”, ha dit Rosa Prat, de la comissió organitzadora. La majoria de xerrades i activitats estan dirigides al públic general sense que hagin ser professionals ni experts en l’àmbit. Els infants també visitaran les exposicions i el recinte firal aquesta setmana.

FIRHÀBITAT vol ser una mostra de referència. És per això que s’hi ha destinat els recursos necessaris per a fer-la possible. El certamen té un pressupost que voreja els 60.000 euros que aporten l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, l’Ajuntament d’Avià, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’ICAE, Banc Sabadell, Agbar i SICCAL, a banda d’una colla de col·laboradors que han confiat en el projecte que han ajudat a fer possible aquesta primera edició, a banda de l’equip de voluntaris que treballaran perquè FIRHÀBITAT sigui una realitat.

El president de l’ACEB, Josep Maria Serarols ha volgut agrair a totes les persones i col·laboradors que han fet costat a FIRHÀBITAT, així com a tots els expositors i les empreses que hi participaran. El mateix ha opinat Josep Lara, el president del Consell Comarcal del Berguedà, que ha recordat que des del primer minut l’ens va posicionar-se al costat de la iniciativa. “És una fira que ha vingut per quedar-se i esperem que volti per la resta de municipis per la comarca, amb la idea que sigui itinerant i d’altres pobles també puguin acollir-la”, ha explicat.

Per la seva banda, el president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, creu que FIRHÀBITAT té “uns quants ingredients per poder generar nous models de negoci a la comarca en el sector de la bioconstrucció i l’eficiència energètica”, recordant que al Berguedà ja hi ha autònoms i professionals que es dediquen a aquest sector que està en creixement.

Patrocini Canal, l’alcaldessa d’Avià, municipi amfitrió, ha recordat que “fa uns dos anys que ens van venir a explicar la iniciativa i de seguida ho vam posar tot a disposició perquè fos una realitat”. En aquest sentit s’ha mostrat satisfeta de col·laborar amb els organitzadors i treballar-hi colze a colze. A més a més, ha destacat com a fet important la participació dels infants de l’escola, “que seran uns grans ambaixadors a casa seva sobre el tema de la bioconstrucció i l’eficiència energètica”.

Paral·lelament, FIRHÀBITAT acollirà la trobada d’alumnes de l’Institut Espanyol de Baubiologie que portarà a Avià i al Berguedà una setantena de professionals del sector d’arreu del territori, convertint la comarca en un espai de presentació dels treballs i investigacions en l’àmbit de la bioconstrucció.