Josep Maria Serarols: “L’ACEB continuarà actuant de pont per la millora de la competitivitat de la comarca i seguirà a disposició de l’administració”

La patronal berguedana fa balanç del projecte per a la reactivació econòmica del Berguedà després d’un any

L’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà va presentar en públic, ara fa un any, la #VisióACEB per a la reactivació econòmica del Berguedà. Després de dotze mesos, la patronal berguedana ha volgut fer balanç de com ha evolucionat aquest projecte, en quin punt es troba, i quines són les perspectives. Ho han fet en roda de premsa Josep Maria Serarols, president de l’ACEB; i Albert Vilardaga, membre de la junta de la patronal i director de la #VisióACEB.

El president de l’ACEB, Josep Maria Serarols, ha iniciat la seva intervenció recordant els tres objectius bàsics d’aquest projecte presentats ja fa un any: la definició dels elements claus per la competitivitat present i futura del Berguedà; l’acord de les accions polítiques necessàries a partir d’una proposta de seixanta actuacions per revertir la situació; i la concreció d’un model de seguiment i governança comú público-privat per aconseguir la màxima eficiència i exigència dels recursos per complir els reptes acordats.

Tal i com ha afirmat Serarols, des del principi d’aquest projecte, l’ACEB ha demostrat una amplia visió de consens. Veient, però, que el document per si sol no permetria al Consell Comarcal del Berguedà i a l’Agència de Desenvolupament del Berguedà executar-lo (els agents públics amb la responsabilitat de liderar les polítiques públiques de promoció econòmica), la patronal va entomar el repte de liderar un procés per consensuar, entre tots, la visió i prioritzar les accions més rellevants per d’aquesta manera tractar de garantir-ne la major execució possible.

A principis de juny, l’ACEB i l’ADB van presentar una versió reduïda del projecte amb diverses àrees de treball consensuades i el mes de juliol, el Consell Comarcal del Berguedà, va fer una modificació del pressupost del 2021 per dotar l’execució del projecte amb 100.000 euros. Uns passos que, segons la visió de l’ACEB, ja arribaven tard. A més a més, però, data d’avui, ha afegit Serarols, encara resten per desenvolupar els compromisos establerts llavors. “No s’han detallat les accions resultants de les àrees de treball acordades i encara cal definir el qui serà el responsable del desplegament de les accions i iniciar l’execució del pressupost previst per aquest 2021”, ha informat Serarols.

El president de la patronal berguedana ha volgut reafirmar-se en el compromís pel projecte i assegura que “l’ACEB subscriu 12 mesos després el 100% diagnòstic com les actuacions presentades”. “Seguirem, com ens pertoca, actuant de pont per la millora de la competitivitat de la comarca i seguirem a disposició de l’administració per endegar tant les accions acordades com la necessitat del canvi en la governança de la promoció econòmica.” No obstant, però, l’ACEB veu amb preocupació la manca d’un lideratge clar en l’execució de les conclusions consensuades i de les mesures que ho han de permetre. Demanem a l’equip de govern del Consell Comarcal del Berguedà, a l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i als alcaldes de la comarca, concreció i lideratge per executar les accions que han de permetre a la comarca reforçar la competitivitat.