23 Jul, 2013

Tesi Industrial Europa, una empresa que es consolida

Josep Cinca és el fundador i únic soci de TESI, empresa del Berguedà que creix a un ritme d’un 30 % anual

TESI INDUSTRIAL EUROPA, SL neix el 1996 com a evolució de Tecnologies i sistemes d’informació, SCP. La desaparició progressiva del tèxtil porta a TESI a introduir-se amb més força al mercat agroalimentari. L’empresa està situada a la colònia Cal Marçal (Puig-reig) i es dedica principalment al disseny i fabricació de maquinària a mida.

Josep Cinca va fundar l’empresa amb un altre soci. A partir de 2002 es queda sol amb una plantilla que varia entre 17 i 30 treballadors en funció de la demanda. Nascut a Cal Pons fa 56 anys, Cinca és una persona que transmet serietat i compromís en el seu projecte, de fet acaba d’arribar de Sevilla per visitar un futur client.

Parlem de l’evolució del seu mercat i de l’empresa que creix un 30 % interanual de mitjana, de les patents, la innovació... També veiem les màquines que estan a punt de sortir al mercat. Per ell la crisi ha estat una aliada més que no pas un fre. Comenta: “dels pitjors moments de les grans adversitats és quan es treuen millors resultats”.

Quines són les principals línies de negoci de TESI i quin és el seu mercat?

Dissenyem i produïm màquines a mida pel sector agroalimentari i el tèxtil. El nostre mercat fins ara ha sigut a nivell nacional, totalment repartit. Des de fa 2 anys hem començat a sortir a l’estranger i ja hem treballat al Marroc i a Amèrica del Sud. En aquests moments treballem per empreses alemanyes que són els que compren les màquines que complementen i unifiquen la seva línia de producció. Un 40 % de la nostra producció l’estem exportant tant directament a clients finals, com a través de diferents grups alemanys.

"Un 40 % de la nostra producció l’estem exportant tant directament a clients finals, com a través de diferents grups alemanys"

Podria donar algun exemple del que pot fer aquesta maquinària?

Per exemple hem creat un dosificador que prepara receptes en pols i que treballa a una precisió d’1 gram. També hem dissenyat i fabricat una màquina envasadora que agrupa peces per aconseguir un pes fix i que té una aplicació molt àmplia dins l’alimentació o per exemple, una màquina de tallar formatge que aprofita la primera matèria un 12 % més.

En quants projectes estan treballant ara mateix?

Una dotzena. (Josep Cinca mira la pissarra on hi ha anotats els projectes estratègics). N’hi ha dos que són molt importants ara mateix i que prefereixo no desvetllar, un és pel sector tèxtil i l’altre per l’agroalimentari en concret per les granges de bestiar porcí.

Des del moment que el client veu necessari instal•lar una màquina, quan tarden a dissenyar i fabricar-la?

Depèn de la complexitat i del grau de novetat que representi per a nosaltres el disseny. Parlant en termes generals el procés pot durar entre 4 i 6 mesos.

Es parla de la innovació com aspecte clau per les empreses. De quina manera ho enfoquen?

"Investigar el mercat sense tenir comanda requereix un esforç considerable, per ara no és la nostra línia de treball"

Més que innovació jo li diria evolució en funció del mercat. Per exemple tenim un projecte entre mans des de fa un any i mig. Però per nosaltres investigar el mercat sense tenir una comanda ens requereix un esforç considerable. En algun cas observant el mercat hem vist que hi havia temes no resolts però no ho enfoquem com una línia de treball.

Abans ha dit que distribueix sense marca pròpia a través d’un grup alemany... Desenvoluparan una línia pròpia?

Des dels inicis que treballem amb Bizerba GmbH & Co. KG., líder mundial en tècniques de pesatge i etiquetatge. És clar que volem comercialitzar amb marca pròpia però... proveir mercats tan grans com l’iberoamericà o el centre europeu no és fàcil. Treballem en aquest sentit però volem anar a poc a poc sense agafar projectes que sobrepassin la capacitat de la nostra plantilla.

I pel que fa al mercat nacional i local, creu que s’està invertint prou en productivitat i optimització de processos industrials?

És important diferenciar els processos artesanals dels manuals. És a dir, no és viable tenir dos treballadors etiquetant. Ara tenim un creixement important perquè hi ha un canvi de mentalitat a partir de la crisi.

"L’agroalimentari encara té una idea molt superficial del que és la industrialització dels processos"

Malgrat tot, una de les coses que dic als clients de l’agroalimentari és que encara no s’han conscienciat que són indústria. Comparat amb la nostra manera de veure les coses, ja no nosaltres sinó el Berguedà amb l’experiència del tèxtil que fa 150 anys que industrialitza, l’agroalimentari tot just fa 15 anys que ho fa. Tenen conceptes molt superficials del que hauria de ser la industrialització però a poc a poc es va aconseguint.

A Tesi heu creat varies patents entre ells una màquina dispensadora de xiclets i un fabricador de blisters. Ens ho pot explicar breument?

La màquina dispensadora de xiclets només se’n van fer alguns prototips i per falta d’entesa amb el comercialitzador es va deixar de fer. No li buscarem nou mercat. Els blisters, les capses de productes de pastisseria, tampoc no es comercialitzen.

Però teniu molts productes a mida que no heu patentat. Per què?

Hi ha diferents problemes, el primer de tot la despesa que representa i si ho vols internacionalitzar els costos són molt elevats. Amb l’experiència i analitzant-ho, podem dir que les patents serveixen per què no puguin dir que has copiat més que no pas el profit econòmic que en puguis treure, a no ser que la patent valgui realment la pena.

"Una patent és un cost molt elevat, al final arribes a la conclusió que si ho copien ja haurem fet un pas més"

A tot això cal sumar-hi burocràcia. D’entrada per saber si la patent existeix t’hi pots passar mesos. Et diran que no n’han trobat registre, el que no significa que no existeixi... No acabes mai...

Comenta la clàusula que un producte, per fer-ne la patent, no pot estar comercialitzat...

Pots declarar-ho com una patent que està pendent... però només surt a compte quan preveus que en trauràs molt profit. Hi ha una contrapartida: el nostre temps de desenvolupament pot ser molt curt perquè tens una comanda, amb 4-6 mesos ni tant sols sabem si existeix la patent del que volem fer. Al final arribes a la conclusió de que si algú ho vol copiar nosaltres ja haurem anat més enllà.

Ja per acabar, com us veieu d’aquí 10 anys?

Volem aprofitar el nostre know-how per seguir creixent i consolidar-nos tant en el mercat nacional com internacional, ja sigui amb marca pròpia o marca blanca.

 

Algunes dades:

El 2012 van créixer un 30 %

Facturació: 1.600.000 € esperats pel tancament del 2013

Darrera modificació el Dimarts, 23 Juliol 2013 12:50