09 Oct, 2013

Cal Guardiola rep l’etiqueta ecològica de la Unió Europea

El restaurant i l’hotel que gestiona l’empresa familiar, a Guardiola de Berguedà, fa un salt en les seves pràctiques sostenibles

Al restaurant el “Recó de l’Avi” i a l’ “Hotel Casa Duaner”, de Guardiola del Berguedà, no hi ha res fruit de l’atzar: l’energia solar per l’aigua calenta, calderes amb cremadors de baixa emissió, la reducció del cabal màxim de les aixetes, la desconnexió automàtica de les llums de les habitacions, els electrodomèstics eficients, les espècies autòctones als jardins...

El que pel client és visible i el que no ho és. Tot passa per l’eficiència mediambiental. És el que els ha portat a aconseguir, després d’un any de tràmits administratius, l’etiqueta ecològica europea Ecolabel. Es tracta d’un sistema d'etiquetatge ecològic voluntari, creat per la Unió Europea l'any 1992, per promoure la comercialització de productes i serveis que siguin més respectuosos amb el medi ambient.

"Ecolabel és un sistema d'etiquetatge ecològic de la UE per promoure la comercialització de productes i serveis respectuosos amb el medi ambient"

Joan Casals és un dels propietaris de l’empresa familiar Cal Guardiola, destinada a l’allotjament i la restauració, especialitzada en turisme de muntanya i gastronomia de la zona. Per Casals haver obtingut l’Ecolabel és un valor afegit per als seus clients, alhora que els suposa ser fidels als seus principis i donar continuïtat a unes pràctiques que van començar ja fa anys.

Joan, com comença aquest projecte?

Vam participar a “Rutes Turístiques Arieja-Berguedà-Pirineus”, un projecte cofinançat per la Unió Europea i per altres entitats de la comarca, on entre altres coses havies de seguir unes bones pràctiques mediambientals. El resultat de l’empresa va ser molt positiu i ens van proposar demanar l’Ecolabel.

Què representa pel vostre negoci haver obtingut l’etiqueta ecològica europea?

Ara més que mai és un valor afegit que donem als nostres clients. Sobretot de cara els estrangers, que valoren molt més tot el que és sostenible i ecològic. També fidelitza el client: si veuen que innoves en les coses, que hi ha un esforç i millora contínua... Segurament tornaran i a més en faran ressò entre els familiars i amics.

Què heu hagut de canviar per obtenir-la?

"Tot i l'esforç que suposa fer controls diaris, et permet detectar qualsevol anomalia abans no sigui més important"

Has de procurar que l’activitat de l’empresa tingui el menor impacte ambiental, algunes coses seran invisibles pels clients com ara les calderes amb cremadors de baixa emissió; altres seran ben visibles, per exemple la carta amb productes de proximitat...

Cal dur un control diari de les despeses, això és molt important per poder demostrar en qualsevol moment que en fas un seguiment. Tot i l’esforç que suposo això, et permet detectar qualsevol anomalia abans que no es faci més important.

També has d’afavorir entre els clients pràctiques mediambientals sostenibles, conscienciant-los sobre aspectes bàsics com no deixar la finestra oberta amb la calefacció encesa.

Encara trobem gent poc sensible amb el medi ambient...

La calefacció al màxim i les finestres obertes... malauradament ens hi trobem molt sovint. És per això que, a l’hotel, allà on podem informem amb petits consells per ser eficients. De tota manera cada cop hi ha més gent sensibilitzada.

"Hem d'explicar al client que el que menja no és només un plat de la carta, sinó un producte de proximitat que ha estat elaborat per un productor o artesà local"

L’Ecolabel repercutirà d’alguna manera en els preus?

No. Mantenim els mateixos preus, ho fem per ser fidels a nosaltres mateixos. No creiem que baixar preus sigui una solució per atraure més clients.

És clar que requereix mes esforç perquè has de saber comunicar a la gent les millores que estàs duent a terme, per exemple han de saber que allò que paguen no és només un plat de la carta, sinó un producte de proximitat que ha estat elaborat per un productor o artesà local, i això amb cada detall... El valor que donem al nostre servei és molt més alt que el preu.

Quins són els vostres projectes de futur?

Tenim molts projectes en ment que creiem que podrien funcionar. Un d’ells és un projecte de ‘germanor’ entre hotels. Que els clients coneguin hotels que recomanem a altres zones turístiques i a l’inrevés.

Darrera modificació el Dimecres, 09 Octubre 2013 21:02