18 Mar, 2015

Emprenedors amb l'autoestima baixa

Albert Navarrete, empresari i coach, opina sobre l'emprenedoria al Berguedà

Fa poc vaig tenir la sort de compartir un energitzant matí amb futurs emprenedors de la comarca. En aquella mateixa sessió vaig conèixer un consultor molt agut i intercanviant impressions em va fer l’observació que al Berguedà tenim l’autoestima baixa, en el sentit emprenedor. Que tenim gent amb molt potencial però, en definitiva, no ens ho creiem prou

Casualment el cap de setmana passat vaig estar en un taller formatiu que en gran part tractava sobre l’autoestima, basada en l’acceptació de qui som. A dia d’avui estic convençut que en gran part no tenim més emprenedors per aquesta manca d’autoestima, per no creure prou en nosaltres mateixos. Per criticar-nos en excés i elogiar-nos massa poc. Per donar massa veu al sabotejador intern dins el nostre cap.

"En realitat els fracassos són aprenentatges valuosíssims per assolir l’excel•lència un cop els integrem a la nostra experiència"

I poc hi ajuden les persones mediocres, aquelles que, conscient o inconscientment, s’han especialitzat en trobar els defectes. I que mai s’arrisquen, per suposat, per por a no estar a l’alçada. No tots ho fan amb mala intenció: no hem estat educats per lluitar pels nostres somnis. Així quan algú s’atreveix a fer-ho ens recorda, incòmodament, que també en tenim i no fem passos per conquerir-los. No us sentiu malament si en algun moment ho heu fet: tots portem un mediocre dins. I un emprenedor també.

L’emprenedor ha de sobreposar-se a tota aquesta negativitat, arrelada en la frustració, i exposar-se a la crítica i a la millora. Posant un exemple de les arts marcials, ningú comença karate essent cinturó negre. Comencem pel blanc, amb molt entusiasme i menys destresa, alguns amb més facilitat que altres. Però cadascun de nosaltres pot millorar i arribar a ser la seva millor versió. No tot seran èxits, però el que definim com a fracassos són, en realitat aprenentatges valuosíssims per assolir l’excel•lència un cop els integrem a la nostra experiència.

Si us plau no m’interpreteu com a ‘happyflower’ o poc realista. Llençar-vos a l’aventura de muntar el vostre propi negoci és una tasca dura que exigirà el millor de vosaltres, no us permetrà baixar la guàrdia i, sobretot en els inicis, requereix de molt esforç. És per això que és cabdal conèixer el propi potencial per exprimir-lo i les pròpies mancances per complementar-les -amb algun soci/a que les aporti o contractant qui ho sàpiga fer-.

"L’aventura de muntar el vostre propi negoci és una tasca dura que exigirà el millor de vosaltres, no us permetrà baixar la guàrdia"

A canvi de fer-ho, si realment comenceu quelcom que us fa il·lusió i us motiva suficientment com per llevar-vos cada dia i dedicar-hi el vostre 100%, poc a poc acabareu esdevenint una versió de vosaltres que ara ni imagineu. La sensació de realització personal no té preu i es troba a la cúspide de la piràmide de necessitats humanes un cop hem satisfet les bàsiques. O amb paraules més planeres, feu lloc a la vida personal entre tanta emprenedoria!

Ara bé, si l’esperit emprenedor-empresarial no us crida, tampoc passa res! Les empreses i les administracions necessitem persones motivades, compromeses i professionals per avançar i créixer o mantenir-nos. Els bons treballadors són or, i així haurien de ser tractats. Només us demano que recordeu que emprendre és una mostra d’assumpció de riscos molt gran, que la majoria de les petites i mitjanes empreses han crescut a base de molt esforç i que no hi ha bons o dolents, empresaris vs. treballadors, perquè ens necessitem mútuament. Si hem de sortir d’aquest forat serà perquè valents i valentes sense por emprendran.

Per Albert Navarrete Ruiz
Empresari i coach

Darrera modificació el Dijous, 19 Març 2015 16:29