24 Set, 2015

Quants amics has fet avui?

No fa pas gaire dies vaig assistir a una trobada d’empresaris joves i el que vaig poder escoltar em referma en que, a nivell col·lectiu, som desconeguts dins de la nostra comarca

Si féssim un exercici d’abstracció i consideréssim el Berguedà com a una empresa, què en resultaria de fer un inventari? De ben segur que moltes coses bones, moltes més de les que molta gent creu!!

D’una manera regular, les empreses solen fer allò que anomenem inventari de magatzem i que consisteix en l’enumeració i quantificació de tots els productes existents en un moment i en un lloc determinat. D’aquesta manera, i si en porten el control, sabran de què podem disposar en cada moment sobre determinat producte i quin ha de ser el moment i quantitat òptims per tornar a reposar-lo en els seus magatzems o prestatges. Si féssim un exercici d’abstracció i consideréssim el Berguedà com a una empresa, què en resultaria de fer un inventari? De ben segur que moltes coses bones, moltes més de les que molta gent creu!!

"Som desconeguts dins de la nostra comarca. Però sumant som més forts, no hi ha altre"

No fa pas gaire dies vaig assistir a una trobada d’empresaris joves i el que vaig poder escoltar em referma en que, a nivell col·lectiu, som desconeguts dins de la nostra comarca. A grans tres desconeixem el que fa el nostre veí i, en casos extrems, desconeixem la seva identitat. Pot donar-se el cas de que ens perdem un client extraordinari, un bon proveïdor, un magnífic col·laborador amb qui emprendre nous projectes o un aliat amb qui fer front a impediments externs a les nostres empreses. Sumant és com ens fem més forts, no hi ha altra manera!.

Com a empresaris ens queixem de que molta competència ens ve de fora, i que aquesta ven molt més que nosaltres pel sol fet de que “són de Barcelona”. En primer lloc cal reconèixer que si venen de fora fan allò que molts hem oblidat: presentar-nos, donar a conèixer el nostre producte o servei i a nosaltres mateixos.

"És un peix que es mossega la cua: tu em dons feina, jo te la dono a tu"

En segon lloc, cal que donem una oportunitat als de casa. Som igual de professionals que els de fora, amb l’afegitó de que “som de casa”, som producte de proximitat, quilòmetre 0. Si ens donem l’oportunitat a nosaltres mateixos, millorarem productes o serveis, donarem vida al Berguedà i els primers beneficiaris en serem nosaltres mateixos. Això és un peix que es mossega la cua: tu em dons feina, jo te la dono a tu.

En el moment d’escriure aquest article la televisió està passant un anunci de la marca de roba infantil Mayoral. En aquest anunci convoquen, per separat, a uns pares i als seus fills a una entrevista. Els deixen a la sala d’espera, una per els pares i l’altre pels nens, i els fan esperar força estona. Un cop els entren individualment a l’entrevista una única pregunta: quants amics has fet avui? Els grans llegint revistes, ocupats amb el telèfon o incòmodes per la situació, no es comuniquen entre ells. Ni una paraula. Els seus fills als dos minuts ja estan jugant entre ells. La resposta a la pregunta de quants amics has fet avui, com comprendreu, oposada: pares 0 - fills tants com hi havia a la sala.

"Entitats, Consell Comarcal, Agència, ACEB, Cambra... Potencieu el fer amics!"

Crec sincerament que tots plegats, ens públics, privats, i empreses, hem de potenciar i fomentar aquest coneixement i posterior col·laboració per tal de poder oferir, des del Berguedà, uns productes i serveis de qualitat on els primers consumidors siguem els berguedans mateixos. És un error majúscul no saber que tenim en el territori i no aprofitar les sinèrgies que ens poden donar.

Senyors d’entitats, Consell Comarcal, Agència, Aceb, Cambra i altres, marqueu el territori amb pels i senyals, potencieu el “fer amics” començant per col·laborar sincerament entre vosaltres, acompanyeu a les empreses en la consecució dels seus objectius i nosaltres, empresaris petits o grans, comportem-nos més com els nens del anunci: fem amics, que és millor!

Escrit per: Jaume Soler, Sistemes de Gestió

Darrera modificació el Dijous, 24 Setembre 2015 20:38