El Fòrum econòmic és un espai de reflexió i debat al voltant dels temes econòmics que afecten de ple al Berguedà. S'ha convertit en un acte destacat i clàssic a la comarca on contrastar opinions i escoltar propostes sobre el present i futur de la comarca.

6è FÒRUM ACEB BERGUEDÀ - taula rodona amb alcaldes de la comarca
17 de desembre de 2015 a les 19:30 h a l'ACEB

Per primer cop tots els participants a taula parlaran des d'una mateixa òptica, l'alcaldia.

Tindrem amb nosaltres:
- Sra. Montserrat Venturós (Berga)
- Sr. David Font (Gironella)
- Sr. Josep Maria Altarriba (Puig-reig)
- Sra. Patrocini Canal (Avià)
- Sr. Jesús Calderer (Cercs)
- Sr. Joan Roma (Borredà)

Moderat per Sr. Xavier Gual (periodista i empresari) i amb la participació de la FILA 0

Ens preguntarem, entre altres temes:
- La visió de la comarca. Com venem el Berguedà?
- La cooperació entre municipis. En quina salut es troba? quins projectes cal desenvolupar a nivell de comarca?
- Arriba la recuperació?

5è FÒRUM ECONÒMIC DEL BERGUEDÀ - debat electoral comarcal
14 de maig de 2015 a les 19:30 h a l'ACEB 

previ forum

Antoni Biarnés (CIU), Rosalia Monroy (PSC), Oriol Camps (número 4 CUP), Ermínia Altarriba (ERC) i Joan Torres (ICV) són els protagonistes del 5è Fòrum econòmic moderat pel periodista i empresari membre de l’ACEB Xavier Gual

En aquesta 5a edició el debat s’estructurava en tres blocs: les propostes del sector empresarial l’ACEB i la CAMBRA DE COMERÇ, el lideratge de Berga com a capital de comarca juntament amb la cooperació público-privada, i finalment un bloc amb les propostes concretes que durà a terme cada partit polític si aconsegueix l’alcaldia

Les propostes econòmiques de l’ACEB i la Cambra de Comerç

L’ACEB i la Cambra de Comerç van elaborar un full de ruta que conté per ordre d’importància els projectes estratègics de la ciutat i la comarca. Al primer bloc se’ls va demanar que les valoressin i prioritzessin. Per a Antoni Biarnés (CIU) és especialment rellevant el creixement de les empreses, la cooperació público-privada (en aquest sentit va posar l’exemple del projecte d’internacionalització de les empreses amb PIRINEU GLOBAL) el creixement demogràfic i les telecomunicacions en aquest cas l’arribada de la fibra òptica a tots els municipis del Berguedà. Rosalia Monroy (PSC) en canvi, va posar en valor la necessària actuació als polígons industrials amb la pavimentació i senyalització per cridar a empreses de fora a instal•lar-s’hi i crear llocs de treball. També va referir-se a donar una empemta al petit comerç i l’endreça dels carrers de Berga.

Per Oriol Camps (CUP) és imprescindible el sanejament de les finances públiques, en aquest sentit la CUP ha treballat en una proposta per reduir el deute municipal. També va parlar de la necessària recuperació dels serveis externalitzats com ara el de l’aigua.

Ermínia Altarriba (ERC) va donar importància a les infraestructures i telecomunicacions com el temes recurrents la E9/C16 i la fibra òptica. També va parlar de l’agilització dels tràmits per les empreses, pla usos equipaments, desencallar Rasos de Peguera i Coll de Pal, revitalització del barri vell i del carrer major.

Joan Torres (ICV) va deixar clar que caldria fer un anàlisi DAFO comarcal, l’activació de les colònies industrials més que no pas la construcció de nous polígons com el d’Olvan. En lideratge municipal va matisar que el que cal és cooperar entre tots els municipis més que no pas un lideratge de Berga, fet que va ser debatut per CIU i PSC.

Les preguntes dels socis

Cap al final del debat, Xavier Gual va posar damunt la taula les preguntes que havien fet arribar els associats de l’ACEB que no van poder assistir al debat. Es va parlar de l’ús de Sant Francesc, del Bergabus, l’estació Rasos de Peguera, de l’ obertura de una nau de LIVEN a Puig-reig i del Parc de la Natura.

Al final del debat hi va haver temps per porres electorals. Per Antoni Biarnés, CIU 8; CUP 5; ERC 2; PSC 1. Rosalia Monroy, PSC 7; CIU 4; CUP i ERC 3. Oriol Camps, CUP 7; CIU 5; ERC 4; ICV 1. Ermínia Altarriba, 5 per ERC, CIU i CUP; PSC 1; ICV 1; Joan Torres, CIU 6; CUP 5; ERC 2; PSC 2; ICV 2.

Des de l'ACEB es va procurar que el temps d'intervenció dels candidats fos el més equitatiu possible. El cronòmtre, al final del debat, va marcar: Ermínia Altarriba (12:03); Oriol Camps (11:30); Rosalia Monroy (09:55); Antoni Biarnés (09:40) i Joan Torres (08:30).

 

4t Fòrum econòmic del Berguedà 

La sala d'actes de l'ACEB ha quedat petita a la 4a edició del Fòrum econòmic del Berguedà, que es presentava amb un canvi de format, essent per primer cop protagonistes els empresaris: Maria Cosp, Món Homeocèutic; Jordi Rovira, Els Casals; Joan Barniol, Berga Resort; Joan Boix, Serradora Boix i Josep Fígols, Tecníber. També hi havia de ser present Jordi Millan de Gintonic.cat però motius personals li ho han impedit. 

Els motors econòmics i la seva especialització, l'economia submergida, l'atur, la fuga de talent, i el paper de Berga com a capital de comarca, han estat els temes principals del debat moderat pel periodista i empresari Xavier Gual, si bé també cada empresari ha pogut donar la seva visió respecte el seu sector. Així, vistes les mancances i punts forts del Berguedà, han sortit propostes com la salut com a motor econòmic, o bé l'espai únic de l'ocupació al Berguedà que ubiqui en un sol punt tant els demandants d'ocupació com les empreses que cerquen personal.

També la FILA 0, conformada per representants de diferents partits polítics i altres entitats com CaixaBank o la Fundació Universitària del Bages, ha tingut el seu paper durant el Fòrum, complementant i oferint altres punts de vista a la segona part del debat.

ELS VÍDEOS DEL 4t FÒRUM ECONÒMIC:


3r Fòrum econòmic del Berguedà

DSC01490 w

La 3a edició, celebrada el 12 de desembre de 2013 a l'ACEB, va comptar amb Nicolás Viso, David Font, Sergi Roca, Anna Maria Guijarro, Antoni Biarnés i Josep Ginesta. El fil conductor del debat ha estat el dossier econòmic de l'Associació comarcal d'empresaris del Berguedà. Moderat pel periodista i empresari Xavier Gual, ha girat al voltant de l'actualitat econòmica de la comarca, com ara la proposta de tercer carril de la C-16, però també s'ha discutit el model econòmic que ha d'adoptar la comarca, fins ara molt orientada als serveis.

Us ho vau perdre o voleu tornar-ho a veure?

Les fotos d'aquesta edició:

 

2n Fòrum econòmic del Berguedà

panoramica forum

La segona edició es va celebrar el 15 de novembre del 2012, amb la participació dels primers representants del Berguedà a les llistes dels partits polítics a les eleccions del 25 de novembre.

Montserrat Ribera (CIU), Abel Garcia (PSC), Joan Antoni López (PP), Laura Massana (ICV), Enric Barrios (ERC) i Francesc Ribera (CUP).

Moderat per Xavier Gual, els candidats  van posar damunt la taula les propostes de reactivació per la comarca que defensaran des del Parlament, també de les mesures per frenar l'atur així com dels motors del Berguedà en termes econòmics.

Els videos de l'acte:

Les fotos d'aquesta segona edició:


1r Fòrum econòmic del Berguedà

En la primera edició, que es va celebrar el maig del 2011 hi van participar representats dels partits polítics: Juli Gendrau de CiU; Judit Carreras (PSC); Ramon Costa (ERC); Josep Antoni Hernández (ICV); Joan Antoni López (PP), i Oriol Camps (CUP).

Els videos del 1r Fòrum: