El govern espanyol aprova un decret per incorporar aturats a feines del camp Destacats

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un decret per facilitar la contractació temporal d'aturats i persones migrants per pal·liar la manca de temporers al camp. El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha explicat en roda de premsa després del Consell de Ministres que es permetrà al sector agrari contractar aturats de municipis propers als camps i que aquestes persones puguin seguir cobrant la prestació d'atur o renda o subsidis agraris. Tanmateix, s'exclou els treballadors afectats per ERTO pel coronavirus o autònoms que rebin la prestació per cessament d'activitat per la crisi derivada de la covid-19.
 
A més, l'Estat facilitarà que joves migrants d'entre 18 i 21 anys obtinguin permisos de treball per incorporar-se a la campanya de recollida de collites.
 
A banda, es prorrogarà el permís de treball al camp a aquelles persones migrants que estiguin en situació regular i que els venci abans del 30 de juny. Planas ha estimat que al conjunt de l'Estat fan falta entre 75.000 i 80.000 treballadors per a la campanya de recollida.

La manca de mà d'obra és una conseqüència de la crisi del coronavirus que ha generat problemes de circulació de temporers d'altres països que normalment s'incorporen a les campanyes de recollida de collites.

S'ha aprovat un nou reial decret llei per respondre a les necessitats del sector agrari amb els requisits següents:

  • Han de ser contractacions de proximitat per limitar els desplaçaments.
  • Persones en situació d’atur.
  • Persones que estiguin cobrant un subsidi o una renda agrària, o que estiguin cobrant una prestació per desocupació, que es podrà compaginar de manera excepcional.
  • Persones estrangeres amb permís de treball. Si el permís conclou abans del 30 juliol, es renovarà.
  • Persones estrangeres joves de 18 a 21 anys: es facilitarà el permís de treball perquè puguin incorporar-se a aquestes feines.
  • El contracte de treball ha de formalitzar-se per escrit amb el salari estipulat al conveni col·lectiu.