El govern català aprovarà un pla per evitar nous contagis davant l'aixecament del confinament total Destacats

El comitè tècnic del Procicat, l'òrgan que regula i estructura la situació d'emergència a Catalunya, ha aprovat aquest diumenge un paquet de mesures que s'han estat estudiant aquests últims dies en previsió que el president del govern espanyol aixequés el confinament total.

El president Torra ha explicat en la roda de premsa d'aquest diumenge que ara el govern celebrarà un consell executiu extraordinari per aprovar aquest paquet de mesures "per protegir els ciutadans", que se situen en el panorama de la tornada a la feina a partir de dimarts.

La primera fase d'aquest pla de mesures estarà fonamentada en quatre eixos, segons ha explicat Torra:

  • El primer estarà basat en el control sanitari a partir de tests disponibles en cada moment.
  • El segon eix serà la corresponsabilitat de la ciutadania amb mesures de protecció individuals, protocols d'actuació i desinfecció diaris, mascaretes i distàncies preventives.
  • El tercer puntal és seguir un pla de control d'aglomeracions en els llocs de treball, en els transports públics i en els establiments comercials. Que sigui entenedor i d'obligat compliment per a totes les empreses.
  • I el quart punt és l'adaptació de les mesures en els col·lectius més vulnerables: la gent gran, les persones dependents i els nens.

La Generalitat proposa aixecar el confinament a finals d'abril

L'escenari que voldria la Generalitat seria ben diferent del que proposa el govern espanyol per aixecar el confinament total.

Salut proposa quatre fases de desconfinament a partir del mes de maig. Segons el secretari de Salut Pública, Joan Guix, és aleshores quan s'hauria d'iniciar un desconfinament progressiu per començar amb "aquesta nova normalitat":

1. Primera fase

Retorn de persones sanes a llocs de treball no essencials, compliment de mesures de distanciament social i adaptar els serveis de mobilitat a la flexibilitat laboral per evitar aglomeracions en hora punta.

Guix ha afirmat que en aquesta primera fase es recomana molt especialment l'ús d'una mascareta quirúrgica o higiènica.

2. Segona fase

Les persones sanes, més enllà de per motius de feina, podrien sortir al carrer sense que fos un motiu de necessitat bàsica, d'una manera limitada i progressiva. Això també seria aplicable als infants.

3. Tercera fase

Obertura de restaurants i bars, amb l'aforament limitat per complir el distanciament social.

4. Quarta i última fase

Obertura d'equipaments culturals i reobertura d'escoles garantint el distanciament social i les mesures d'higiene.