Què es podrà fer al Berguedà a la fase 1? Destacats

La Catalunya Central entrarà en la fase 1 de desconfinament dilluns vinent, 18 de maig. Així ho ha afirmat aquest divendres al vespre el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa feta des de Madrid. Què es podrà fer al Berguedà a la fase 1? 

Trobades amb familiars o amics amb un màxim de deu persones i sempre que visquin en la mateixa regió

A partir de la fase 1 es permet el contacte social per a persones no vulnerables i amb patologies prèvies en grups reduïts, millor en espais oberts, però es permet visitar cases alienes. Es permetrà trobades de fins a deu persones com a màxim, entre familiars i amics però mantenint una distància de dos metres entre persones. Es recomana l'ús de mascareta i desinfecció de mans.

Desplaçaments dins de la mateixa regió sanitària i ús del vehicle
Es permetrà que en cada vehicle hi hagui dos ocupants com a màxim però no hi haurà cap limitació si es comparteix residència. Els moviments, però, queden limitats a la pròpia regió sanitària on es resideix. En el cas que l'acompanyant del vehicle no visqui al mateix domicili, haurà d'ocupar la part posterior del vehicle.

Transport públic
El transport públic urbà i interurbà recuperarà una oferta de servei entre el 80% i el 100%. En mitja i llarga distància seguirà al 30% amb límit del 50% de capacitat.

Segones residències
Els habitants de les regions sanitàries que passen a la fase 1 es poden desplaçar a les segones residències sempre que estiguin a la seva mateixa regió sanitària.

Hostaleria
S'obriran les terrasses amb un 50% de les taules que cada establiment té dins la seva llicència. No es podrà accedir a l'interior de l'establiment. Hi haurà d'haver una distància de mínim dos metres entre taules o grups de taules, i queda limitat a deu persones per taula com a màxim, amb una distància de dos metres entre persones. Els establiments hauran de proporcionar gel desinfectant i es desinfectarà les taules i cadires entre clients i clients. Es prioritzaran les estovalles d'un sol ús i, en cas de no ser possible, s'hauran de canviar les estovalles després de l'ús de cada client. Tampoc hi haurà cartes per evitar que es toquin objectes ni dispensadors de tovallons. Es prioritzaran les pissarres o dispositius electrònics per informar els clients dels productes que poden consumir. Els locals podran tenir els lavabos oberts, però només hi podrà accedir una persona cada vegada i s'hauran de desinfectar, com a mínim, sis vegades el dia.

Comerç
En aquesta fase 1 el petit comerç podrà obrir sempre que es tracti de comerços de menys de 400 m2. No es podran trobar en centres comercials però hi haurà una excepció: podran obrir els que tinguin accés directe o independent des de l'exterior. Hi haurà un aforament limitat del 30% per establiment, garantint la distància mínima de seguretat de dos metres. Els locals on no es pugui garantir aquesta distància mínima només es permetrà l'accés d'un client. A més, han d'establir un horari d'atenció prioritària per a majors de 65 anys. Els establiments hauran de tenir en un lloc visible la cabuda màxima i vetllar perquè es compleixi la distància de seguretat.

Mercats, mercats ambulants i venda ambulant
Es permet que els ajuntaments puguin autoritzar la reobertura de mercats a l'aire lliure o de venda no sedentària, donant prioritat als productes alimentaris i/o de primera necessitat. Restricció amb un 25% de llocs habituals i un màxim de 30% de l'aforament.

Rituals i cultes religiosos
Es pot anar a missa. Les esglésies i llocs de culte obren només amb un terç de la capacitat. Vetlles per a un nombre «limitat» de familiars, amb protocols de distància i seguretat. Es recomana l'ús de mascareta i desinfecció de mans. Els enterraments hi haurà d'haver un màxim de 15 persones entre familiars i amics, a més del mossèn o la persona encarregada del culte.

Cultura
Les biblioteques podran tornar al funcionament però només amb el servei de préstec de material mentre que també estarà permès accedir per poder llegir però amb una restricció d'aforament. L'activitat cultural en recintes tancats es limita a menys de 30 persones i a menys de 200 assegudes a l'aire lliure. Es permeten els rodatges audiovisuals. Els museus podran reobrir però per a fer només visites limitades amb un terç de l'aforament per tal d'evitar aglomeracions en les sales dels museus

Oci i espectacles
Es permeten que hi haguin actes culturals però sempre amb un aforament inferior a 30 persones en llocs tancats i amb un aforament d'un terç. Actes culturals a l'aire lliure es permetran fer amb una capacitat inferior a les 200 persones, havent d'estar assegudes i mantenint una distància de seguretat de mínim 2 metres.

Esports
Obren els centres d'alt rendiment, les lligues professionals passen a l'entrenament de nivell mitjà. Obren les instal·lacions esportives a l'aire lliure sense públic per a esports sense contacte com l'atletisme o el tennis i també els gimnasos, amb cita prèvia, sense contacte.

Perruqueria i estètica
Les perruqueries, salons de bellesa i establiments d'estètica i similars continuen funcionant com la resta de negocis: capacitat al 30%, mesures de seguretat i separació suficient entre clients.

Ensenyament i acadèmies
Els centres educatius i les universitats podran obrir per desinfectar-los, condicionar-los i fer-hi funcions administratives, com la preinscripció escolar. Serà responsabilitat de cada director determinar el personal docent i auxiliar necessari per a fer aquestes tasques. L'ordre estableix que caldrà mantenir la distància física de dos metres i també s'haurà de limitar tant com es pugui l'ús i circulació de documents en paper.

Nens
Durant aquesta primera fase de desescalada es mantenen les franges horàries per a passeigs, fer esport o la sortida dels nens.

Generalitat de Catalunya
Mesures de la fase 1 o inicial
Preguntes freqüents de la fase 1