18 Des, 2015

6è Fòrum ACEB, els alcaldes a debat

Patrimoni industrial, turisme i sector primari, desdoblament E9, poligons industrials... Temes que van omplir les dues hores de debat

Montserrat Venturós (Berga), David Font (Gironella), Patrocini Canal (Avià), Josep Maria Altarriba (Puig-reig), Jesús Calderer (Cercs) i Joan Roma (Borredà) han estat els 6 alcaldes convidats enguany a la 6a edició del Fòrum ACEB, una edició que ha volgut intercanviar visions sobre la comarca, com és vista des de fora, i com és viscuda des de dins i sobretot, quines són les propostes que ens han d’encaminar tots a la una per promocionar-nos com a comarca

Gairebé tots els participants han estat d’acord que hem superat una època de fort individualisme per part dels municipis i que la distinció entre Alt i Baix Berguedà ja no té sentit. Han remarcat la utilitat de tenir òrgans aglutinadors com el Consell Comarcal, l’Agència de Desenvolupament, i entitats empresarials com La Cambra i l’ACEB. En aquest tema l’alcalde de Puig-reig Josep Maria Altarriba ha donat un contrapunt i és que per ell cal diferenciar les peculiaritats de les zones de la comarca per fer-nos més forts cap enfora.

Sobre els elements que fan del Berguedà una comarca atractiva i amb potencial econòmic, s’ha destacat el patrimoni cultural. Un exemple n’és les colònies industrials. Tots els alcaldes han remarcat el passat industrial com un actiu amb gran valor que diferencia la comarca però on cal posar esforços per no desvirtuar-lo. Els polígons industrials també han sortit al debat, posant de relleu la poca inversió actual que tenen en telecomunicacions així com l’inacabat Polígon d’Olvan. Venturós i Canal també han remarcat el potencial del sector primari més enllà del turisme de muntanya.

I com no podia ser d’una altra manera, també ha sortit a debat (i causant algun frec a frec), l’anunci de desdoblament de l’E9/C16 fins a Cercs. Per a Roma (Borredà) aquest és un anunci en campanya electoral i poc realista. David Font (alcalde de Gironella i president del consell comarcal) creu que cal ser optimistes davant d’aquest projecte i que les previsions de la Generalitat es compliran. Calderer (Cercs), Venturós (Berga), Altarriba (Puig-reig) i Canal (Avià) han estat més escèptics si bé han recalcat la millora en seguretat. Calderer alhora ha parlat de la necessitat de millora de les comunicacions amb el Ripollès i el Solsonès.

Xavier Gual, empresari i periodista, actualment presentador del programa l’Estació de TVBerguedà, un cop més ha estat el moderador d’aquesta edició.

Recull d'altres notícies:

Nació Digital Berguedà - El desdoblament de la C-16 escalfa el debat entre alcaldes de l'ACEB

Regió 7 digital - Sis alcaldes debaten sobre el futur del Berguedà a l´ACEB

Darrera modificació el Divendres, 18 Desembre 2015 17:25