23 Des, 2015

L'ACEB presenta al·legacions a l’impost de l'IBI a Berga

L’Ajuntament de Berga desestima l’esmena presentada per l’ACEB on demana la rebaixa de l’IBI

L’Ajuntament de Berga desestima l’esmena presentada per l’ACEB on demana la rebaixa de l’IBI

El document que va presentar l’ACEB durant el període d’exposició pública de les Ordenances fiscals de Berga pel 2016 demanava la revisió de l’IBI (Impost de Béns Immobles), en concret eliminar el tipus de gravamen de l’1,1 % que afecta al 10% de béns immobles amb més valor cadastral de les categories: locals comercials, oci i hostaleria, industrial, oficines i sanitat. L’objectiu de l’ACEB amb aquestes al·legacions era tornar al tipus general del 0,65 % que és el que correspon als immobles urbans.

Al Ple extraordinari de desembre, que ha tingut lloc aquest dimarts 22, l’Ajuntament de Berga no ha aprovat la rebaixa de l’impost proposada per l’ACEB amb 7 vots en contra de la CUP i ERC i 6 a favor de CIU i PSC.

Per l’ACEB mantenir aquest augment de l’impost té una repercussió econòmica molt negativa per l’economia local, fa que tinguem una pèrdua de competitivitat respecte altres ciutats competidores en la captació de noves empreses. La pressió fiscal pot fer que les empreses també es qüestionin el seu model de negoci a la ciutat i els porti a buscar altres zones on implantar-se.

A tall d’exemple, l’apujada de l’IBI suposa que en el cas d’una empresa que tingui una nau industrial al Polígon de La Valldan de 1.500 m2 amb un valor cadastral de 255.000, el 2014 va pagar en concepte d’IBI 1.874 euros. El 2015 ha pagat un 66 % més, 2.805 euros. En el cas d’un local comercial de 800 m2 (valor cadastral de 136.000), el 2014 va pagar 999 euros i el 2015 ja ha pagat 1.496 euros, un augment del 50 %.

La pujada de l’IBI a Berga se situa al sostre permès per la Llei d’Hisendes Locals i a nivell tributari posa la ciutat a l’alçada de ciutats molt més grans, amb molts més habitants i serveis municipals. En aquest sentit cal recalcar la necessària contenció i equilibri en els impostos, que s’ha d’ajustar a la realitat de l’entorn econòmic i social. Des de l’ACEB hem constatat que hi ha empreses que tot i tenir una nau en propietat tenen problemes per afrontar les despeses fixes, perdent així competitivitat i capacitat per crear ocupació, davant altres territoris on no tenen la mateixa pressió fiscal.

A la reunió que es va fer el mes de maig passat amb empreses i on també hi havia una representació de l’Ajuntament de Berga, l’ACEB ja va avançar que presentaria esmenes a les Ordenances Fiscals del 2016.

Des de l'ACEB no ens cansem de recalcar que és essencial tenir present el valor que aporten les empreses a la societat. No tant sols per ser el motor de l’economia sinó per la creació dels llocs de treball.

Darrera modificació el Dimecres, 23 Desembre 2015 20:21