02 Mar, 2017

L’ACEB posa sobre la taula la responsabilitat penal de les empreses

La xerrada s'ha centrat en el pla de prevenció de delictes de les empreses

El fiscal de delictes econòmics de la Fiscalia Provincial de Barcelona, Óscar Serrano, parla de la responsabilitat penal de les persones jurídiques d’acord amb la reforma del codi penal del 2015

Prop d’una setantena d’empreses han assistit, aquesta setmana, a la jornada sobre la responsabilitat penal i civil de l'administrador i de l’empresa, a càrrec del fiscal de delictes econòmics de la Fiscalia Provincial de Barcelona, Óscar Serrano Zaragoza.

La xerrada s’ha centrat especialment en el pla de prevenció de delictes de les empreses, els programes de compliment corporatiu (compliance), una eina introduïda a partir de la reforma del Codi Penal del 2015 que estableix que les persones jurídiques (societats mercantils, principalment) podran ser penalment responsables dels delictes comesos pels seus representants legals, per les persones que estiguin per ells autoritzades i pels delictes comesos pels seus treballadors.

El programa Compliance és una eina que permet a l’empresa establir mecanismes de transparència en l’estructura organitzativa amb l’objectiu de prevenir la comissió d’un delicte i, en cas de delicte, poder atenuar o eximir de responsabilitat.

Óscar Serrano va precisar que el fet de “tenir un programa compliance per si sol no eximeix de la responsabilitat penal de les persones jurídiques”. És a dir, no actua com a assegurança ja que “en cas de delicte, la fiscalia valorarà l’eficàcia del programa”. Serrano afegeix que “cada empresa, en funció del seu tamany i riscos associats a la seva activitat, ha de valorar l’aplicació idònia per la prevenció del delicte”.

Pel que fa a les petites empreses, Serrano ha explicat que la seva estructura organitzativa no pot comparar-se amb la de dimensions més grans de manera que hauran d’adaptar el programa preventiu a la seva pròpia estructura.

La jornada ha tingut lloc a la seu de l’Associació comarcal d’empresaris del Berguedà i en la seva organització hi ha participat el despatx de Berga Serarols & Associats assessors i Conesa Pagès advocats.

Darrera modificació el Dijous, 02 Març 2017 19:45