L'ACEB analitza els problemes i reptes de la comarca al debat d'ARA TV

La dinamització del sector agroalimentari, el desenvolupament d'infraestructures amb els jocs Pirineu2022 i el turisme, temes principals a debat

Per analitzar els reptes i els problemes de la comarca l'Ara TV ha reunit Juli Gendrau, alcalde de Berga; Josep Fígols, president de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà; Toni Barat, president de l'Associació de Turisme i Hostaleria del Berguedà, i Xavier Pedrals, director de l'Arxiu Comarcal.

El Berguedà té 3.309 aturats registrats, al voltant del 16% de la població, i aquest percentatge s'ha de sumar a la contínua fuga de talent. Fígols destaca que el 50% dels joves graduats als instituts berguedans se'n van de la comarca per falta d'oportunitats. "Si aquest percentatge fos al conjunt de Catalunya, seria una catàstrofe", assegura Fígols.

El turisme i el seu desenvolupament és un dels projectes de futur per al territori. Els empresaris turístics, en un 80%, fan pinya per fer créixer un sector que l'any passat va rebre 127.000 visites, explica Toni Barat, de l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà. La fisonomia del paisatge de la comarca fa possible diferents tipus de turisme: rural, natural, esportiu, gastronòmic, boletaire, industrial i cultural. "Algun d'aquests tipus de turisme està donant futur al nostre passat", diu Xavier Pedrals fent referència al turisme fabril a les colònies antigues.

Podeu veure el vídeo a continuació: