×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 407

La fibra òptica al Berguedà, quan?

L’estesa de la fibra òptica no arribarà al Berguedà fins al 2014 i no s’haurà completat la seva estesa fins el 2015, com a mínim.

L’estesa de la fibra òptica no arribarà al Berguedà fins al 2014 i no s’haurà completat la seva estesa fins el 2015, com a mínim. Aquesta és la perspectiva que es llegeix entre línies a l’informe “Xarxa de País” del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya

Una de les prioritats de l’Associació Comarcal d’empresaris del Berguedà (ACEB) és la promoció econòmica de la comarca. La implantació de la fibra òptica és un element clau pel desenvolupament del Berguedà. Per què creiem que és tan important el gran ample de banda per l’economia? Ens quedem amb la resposta: segons un estudi de la OCDE, per cada augment del 10 % en la velocitat de banda ampla, la productivitat d’una empresa o regió augmenta en un 1,5 %.

TICBerguedà reclama el desplegament de la fibra òptica al Berguedà 

Imagen 222 web

Quan la Comissió TIC va néixer va diagnosticar que la falta de fibra òptica al Berguedà era una deficiència molt remarcable, i alhora un tema molt demanat per facilitar la introducció de noves empreses i també per a la millora en les empreses que ja hi ha ara. Per això, és un dels seus objectius principals cablejar Berga i la zona del polígon industrial de La Valldan.

TICBerguedà és un grup de treball de l’ACEB format per un conjunt d’empreses del sector de les tecnologies de la informació i de la comunicació d’àmbit comarcal. Va ser creada davant la necessitat de tenir un espai de reflexió i de llançament de noves propostes sobre aspectes relacionats amb les TIC; l’objectiu era que la comarca no es quedés enrere pel que fa al seu desenvolupament ja que en cas de ser així, hi hauria un impacte molt negatiu en competitivitat i creixement. Així, naixia amb una voluntat molt clara que s’ha mantingut al llarg d’aquest temps.

El maig del 2012, els membres de la comissió es van reunir amb el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació Carles Flamerich; i el director del Pla Catalunya Connecta Antoni Solé, per saber l’estat actual d’aquesta infraestructura.

Quan la Comissió TIC va néixer va diagnosticar que la falta de fibra òptica al Berguedà era una deficiència molt remarcable

A la trobada, on també hi va assistir l’alcalde de Berga Juli Gendrau i el president del Consell Comarcal Sergi Roca, es va poder saber que entre el 2012 i el 2013 s’executaria el desplegament del cablejat que permetria conduir la fibra òptica a Berga i al Polígon industrial de La Valldan, aprofitant que en aquests moments ja existeix la xarxa troncal a l’eix del Llobregat C-16 des de Manresa.

La reunió va tenir lloc després que el director general de Telecomunicacions Carles Flamerich i el director del Pla Catalunya Connecta Antoni Solé presentessin el projecte BAR-SAT, Banda Ampla Rural Satèl•lit, que permetria la cobertura de banda ampla via satèl•lit a zones on fins ara no n’hi havia.

La sensació general de la Comissió TICBerguedà, després de la trobada, va ser la no priorització, i consecuentment lentitud, en la implantació de la fibra. Segons el president Lluís Brucet: “Fins ara el desplegament ha estat lent, i si ho mirem un any enrere hem avançat poc, cal accelerar-ho”.

D’altra banda, l’empresa berguedana Xarcom SCP, que també forma part de TICBerguedà, té previst començar el 2013 a estendre fibra dins el nucli de Berga, però resta pendent dels permisos del consistori local, tal com comenta un dels socis, Ramón Montes: “Tenint en compte els costos d’aquestes infraestructures, els passos es fan lentament, ja que són difícils d’assumir per a una petita empresa local en solitari i sense recolzament públic”.

Els 100 Mbps, imprescindibles pel teixit empresarial

Els 100 Mbps ja són una realitat a molts municipis de Catalunya, però per al Berguedà segueixen sent una utopia.

Actualment hi ha empreses que comercialitzen tots els seus productes per Internet i per tant és necessari disposar d’aquest gran ample de banda. En aquests moments, hi ha empreses que només disposen de una connexió d'1Mb o inferior, no és comprensible en l’activitat d'una empresa a l'actualitat.

En aquests moments hi ha empreses que disposen d'una connexió d'1Mb o inferior. Els 100 Mbps ja són realitat a molts municipis

A part de la velocitat, són molts els avantatges que dóna la fibra òptica: accés il•limitat 24 hores; protecció contra interferències electromagnètiques; Fiabilitat en la protecció de dades, per anomenar alguns exemples.

I al Polígon de La Valldan, quan?

L’Associació de Propietaris de Parcel•les del Polígon Industrial de La Valldan és una entitat sense ànim de lucre que promou millores a la zona que acull unes 50 empreses. També l’estesa de la fibra és un punt a l’ordre del dia.

A l’agost del 2010, l’Ajuntament de Berga va presentar el projecte “Millora de la vialitat, xarxa de telecomunicacions i senyalització [...] del Polígon Industrial de La Valldan” (Valldaninnov@). Preveu l’execució de la canalització soterrada per l’alberg de conductors de fibra òptica i soterrament de la xarxa de telecomunicacions aèria existent.

El projecte compta, actualment, amb una inversió de 388.760€. Inicialment estava previst finançar-lo amb la subvenció MINER (25 %) i la part restant els ajuts europeus FEDER (75%). El MINER del govern estatal s’elimina el 2012 i sense aquesta part no era possible executar la totalitat del projecte.

Al març del 2013, l’Ajuntament recupera aquest 25% que faltava del MINER a través del PLA ÚNIC D’OBRES I SERVEIS (PUOSC) de la Generalitat de Catalunya i per tant segueix endavant amb el projecte. Si bé des de l’Ajuntament de Berga ens informen que FEDER s’ha d’executar abans de finalitzar el 2013, demanaran una pròrroga per què queda molt poc temps de marge, com a tard la finalització de l’obra haurà de ser el juny del 2014 per no perdre la subvenció.

Perspectives de futur

El desplegament de la fibra és un punt que el Govern de Catalunya ha anat posposant en el temps, de fet a final del 2010 l’Ajuntament de Berga ja anunciava que un conveni de col•laboració amb el CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació) per a la dotació pressupostària.

Tot indica que l’Administració Pública no té pressa en la implementació de la fibra òptica al Berguedà... Un cop més, anem fora de termini

A meitat del 2013 no es concreta cap data d’inici. Sols hi ha la previsió de l’informe “Xarxa de país al municipi de Berga” (consulteu-lo al final de l'article) que apunta que el primer trimestre del 2013 havia d’entrar en servei la fibra a 5 seus de la capital de comarca, i així progressivament a tots els punts de la ciutat. Un cop més, ja anem fora de termini.

Tot indica que l’Administració Pública no té pressa en la implementació de la fibra òptica al Berguedà, ni ho veu des de la perspectiva de les empreses que en depèn la seva supervivència. També pot afavorir que se n’estableixin de noves, així com evitar que molts joves se’n vagin a treballar a fora quan acaben els estudis.

L’ACEB no només reivindica sinó que també s’ofereix a col•laborar en el que calgui per garantir una mesura prioritària com és la millora de les telecomunicacions a la comarca.

Fonts consultades:

GUAL, Xavier. "Fibra òptica amb miopia". Regió 7 (març 2013)
COSTA, Anna. “Els empresaris berguedans insisteixen en la necessitat de disposar de fibra òptica i de millors carreteres”. Notícies Radio Berga (febrer 2013)
CLOTET, Dolors. “La patronal fa una crida als polítics perquè garanteixin l’estesa de fibra òptica”. Regió 7 (novembre 2012)
CLOTET, Dolors. “Berga ha de buscar diners per poder fer l’estesa de fibra òptica al polígon”. Regió 7 (setembre 2012)
MÀRQUEZ, Pilar. “Berga signa un conveni perquè la fibra òptica hi arribi a final d’any”. Regió 7 (setembre 2010)
Centre de Telecomunicacions i societat de la informació. “Xarxa de País. Municipi de Berga” (març 2013)