Oportunitats a Amèrica Llatina

L’empresari Gerard Duelo apropa les empreses berguedanes al mercat llatinoamericà, recomana el Perú i els països de l'aliança del pacífic

La xerrada “Experiències i consideracions d’internacionalizació” organitzada per Pirineu Global, va apropar les empreses assitents a Amèrica Llatina, on s’obre un ventall d’oportunitats i camins per sortir a fora

Vendre els nostres productes a l'estranger no és fàcil. Gerard Duelo afirma que és un procés costos i molt dur. Malgrat això, es poden trobar bones oportunitats de negoci si decidim adequadament on volem anar. Duelo, bon coneixedor del mercat llatinoamericà, va parlar de les oportunitats a partir d’una analítica dels principals indicadors de la tendència de les exportacions. Al final de la xerrada empresaris/es van tenir oportunitat de demanar consell a Duelo.

Amèrica Llatina: aliança del Pacífic

Gerard Duelo va destacar els països que formen part de la recent aliança del Pacífic (Perú, Xile, Colòmbia i Mèxic). S’estima que el 2030 el 60% del comerç mundial es produirà al Pacífic, caldrà incloure-hi també l’Equador i el Panamà, tot i que aquest últim és un mercat petit i "cal detectar un segment molt concret per què ja hi ha força empreses espanyoles".

Duelo va destacar en especial el Perú, un país ric en recursos naturals i amb una població modernitzant-se ràpidament. Ocupa la segona posició del ranking ‘Doing Business’ d’Amèrica Llatina.

Anàlisi: a quin país/països?

El procés d’internacionalització comporta una forta despesa de temps i diners per a l’empresa fins que s’aconsegueixen les primeres comandes. És en aquest sentit que Gerard Duelo va insistir en el fet que cal fer un estudi previ de la capacitat productiva, financera, innovadora de l’empresa i decidir on pot tenir sortida el producte, i a quins països pot ser més fàcil fer relacions comercials atenent diferents indicadors com la conflictivitat i corrupció, aranzels, solvència del país...

Es tracta d’una anàlisi i aproximació prèvia “cabdal” per tenir èxit. Gerard Duelo, com a assessor en internacionalització, s’ha trobat amb molts casos d’empreses que comencen a viatjar sense saber si trobaran un segment de mercat. “És una despesa de diners important i innecessària”. I afegeix: “No podem exportar com si juguéssim a la ruleta”.

La cultura i la capacitat de negociar

Cal prendre paciència. L’empresari/a té pressa i vol que li arribin aviat les comandes, però la cultura a Amèrica Llatina difereix molt de l’europea. Per Duelo és important adaptar-se i acceptar cada situació. No tenir pressa i tenir una bona capacitat de negociació.

La xerrada va ser organitzada per Pirineu Global, un projecte comú entre Berguedà i el Ripollès, que té com a missió principal acostar la internacionalització a les empreses.

Descarregueu-vos a continuació la presentació de la xerrada:

Amèrica Llatina: experiències i consideracions d'internacionalització