Fase 2: Quins són establiments poden obrir?

 

Aquestes són algunes de les noves regulacions per a les zones que aquest dilluns dia 1 de juny passen a la fase 2 de la desescalada.

 

  • Obertura de locals i comerços minoristes sense superar un 40 % de l’aforament amb horari d’atenció prioritari per a persones majors de 65 anys. Hauran de garantir una distància mínima de 2 metres entre clients o, en cas que no sigui possible, permetre la presència només d’un sol consumidor. Les accions comercials o de promoció, com les rebaixes, hauran d’incloure mesures per evitar aglomeracions.

  • Mercats al carrer. Limitació a un terç dels llocs habituals autoritzats, i control de l’afluència dels clients per garantir la distància de 2 metres. Els productes no podran ser manipulats pels consumidors.

  • Centres comercials. Podran obrir al públic limitant l’aforament al 30 % a les zones comunes i al 40 % als locals comercials. No es podran utilitzar les zones recreatives com les àrees infantils o les zones de descans. El personal del centre comercial controlarà els lavabos i sales de lactància comunes garantint-ne la neteja segons la normativa establerta. A l’aparcament es fomentarà el pagament per mitjans electrònics.

  • Hostaleria i restauració, excepte discoteques i bars d’oci nocturn. Podran obrir al públic per al consum dins del local i sense superar el 40 % de l’aforament. El consum dins del local s’haurà de fer assegut a una taula o grup de taules i, preferentment, amb reserva prèvia. No es permetrà l’autoservei a la barra per part del client. Es permet encarregar menjar per emportar al local. Les terrasses a l’aire lliure tindran una limitació del 50 % de les taules sense superar l’ocupació màxima de 10 persones. Entre un client i el següent es procedirà a la desinfecció de les taules, cadires i superfícies de contacte de les terrasses. Es fomentarà el pagament amb targeta i s’evitarà l’ús de cartes de menú d’ús comú.

  • Congressosreunions de negocis i conferències i obertura de les instal·lacions que acullin aquestes activitats, com fires i pavellons.

  • Biblioteques, sales d’exposició i monuments. No podran superar un terç de l’aforament. L’àrea de recepció de visitants inclourà elements i barreres físiques de protecció. S’instal·laran cartells amb normes i recomanacions per evitar aglomeracions de visitants. Les àrees d’accés públic es sotmetran a una neteja i desinfecció selectiva i s’exclourà aquelles on no es puguin aplicar aquestes mesures. No es podran utilitzar elements comuns d’ús tàctil, com les audioguies o els fulls informatius de mà.

  • Biblioteques. Els espais de consulta, els ordinadors i els catàlegs s’hauran de desinfectar després de cada ús. Les sales infantils romandran tancades.

  • Sales d’exposicions. No es podran celebrar inauguracions que puguin suposar l’aglomeració de persones en espais tancats. Pel muntatge i desmuntatge d’exposicions temporals s’evitarà la confluència de treballadors de diferents especialitats.

  • Cinemesteatres i auditoris podran reprendre l’activitat sense superar un terç de l’aforament i amb butaques reservades prèviament. La resta de locals destinats a actes i espectacles culturals no podran reunir més de 50 persones en espais tancats. En el cas d’activitats a l’aire lliure, el públic haurà de restar assegut i no es podrà superar un terç de l’aforament ni reunir més de 400 persones. Es permetran els serveis complementaris com la botiga o la cafeteria.

  • Piscines esportives. Hi tindran accés preferent els esportistes integrats en federacions esportives d’activitats aquàtiques. S’haurà de concertar cita prèvia amb l’entitat gestora de la instal·lació. S’haurà de respectar el límit del 30 % de l’aforament. Quan la piscina es divideixi en carrils d’entrenament només es permetrà un esportista per carril.

  • Hotels i establiments turístics. Podran obrir al públic les zones comunes sense superar un terç de l’aforament i mantenint les mesures establertes als àmbits de l’hostaleria i la restauració. Els espais tancats on se celebrin esdeveniments, activitats d’animació o gimnasos hauran de ventilar-se dues hores abans de cada ús. Les classes grupals hauran d’organitzar-se amb un aforament màxim de 20 persones i evitant l’intercanvi d’objectes.

     

    Més informació: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/desconfinament-progressiu/fase-2-o-intermedia/