23 Set, 2019

La Fundació Impulsa beca 14 alumnes de formació professional al berguedà Destacats

El passat 5 de setembre es va iniciar el curs 2019-2020 amb una presentació a les famílies i tutors del Berguedà

La Fundació Impulsa becarà catorze alumnes del Berguedà per poder estudiar algun curs de Formació Professional. Aquesta és la primera vegada que la fundació realitza aquestes beques a la comarca del Berguedà, però des de fa quatre anys que tenen el mateix programa a Osona i un a la Garrotxa. Els professors de sis centres de secundària del Berguedà han escollit quins alumnes creuen que tenen més potencial, centrant-se en el talent i l’esforç, i posteriorment la fundació selecciona els perfils a qui oferir la beca, que inclou una ajuda econòmica, un ordinador portàtil i l’ajuda d’un mentor, que els guiarà i donarà suport en els estudis que vulguin fer. 

Tot és a punt per a la primera fornada d’alumnes becats per la Fundació Impulsa al Berguedà. Per una banda, la setmana passada, els catorze escollits van signar el conveni i ja estan llestos per començar el curs en diferents centres que ofereixen formació professional. Durant els darrers mesos, la coordinadora de la Fundació al Berguedà, Laura Ortiz, s’ha anat reunint amb els alumnes becats per explicar-los-hi el funcionament.

Dijous passat, alguns membres de la Fundació Impulsa es van reunir amb les famílies i tutors legals dels alumnes becats per la fundació a l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà per donar tret de sortida al nou curs acadèmic 2019-2020. Allà van poder conversar en un ambient distès, i fer-los arribar els seus darrers dubtes sobre el funcionament del projecte.

La sessió del Berguedà va comptar amb la presència i explicació de Glòria Pujol, coordinadora interna de la Fundació Impulsa; Laura Ortiz, coordinadora de l’entitat al Berguedà; i Carles Cuyàs, president de la Fundació Impulsa. A més, a la sessió del Berguedà,  també hi han assistit Neus Viñes i Núria Cinca, ambaixadores del projecte en la nova comarca.

Durant aquesta sessió informativa es va realitzar l’explicació de com va sorgir la Fundació Impulsa, quina ha estat la seva trajectòria i quina és la seva situació actual: narrant també l’inici a la comarca d’Osona i l’expansió a les comarques de la Garrotxa i Berguedà.

A continuació, la coordinadora de l’entitat va explicar els compromisos, els drets i els deures dels alumnes becats; així com també com s’efectuarà el pagament econòmic de la beca, quins són els terminis de presentació de notes i voluntariat per part dels alumnes, així com també com es realitzarà l’entrega de l’ordinador portàtil.

També es va explicar en què consisteix aquest acompanyament del mentor als alumnes, quin seguiment se’n fa des de la Fundació Impulsa i quina és la implicació que se’n demana a les famílies i tutors legals.

Finalment, es va obrir un torn de precs i preguntes que s’han anat resolent amb un debat obert entre les famílies i l’equip de la Fundació Impulsa.

 

IMPLANTACIÓ DEL PROJECTE IMPULSA A LA COMARCA DEL BERGUEDÀ.           

Model d’èxit a Osona i la Garrotxa.

Després de realitzar una prospecció empresarial, visitar i contactar amb a unes 140 empreses de la comarca, des del mes de setembre de 2016 fins al  mes d’abril de 2018, s’ha detectat la problemàtica per part de les empreses referent a la manca de personal qualificat, des de l’ACEB es va plantejar impulsar una iniciativa ja provada sortida del Consell Empresarial d’Osona. El projecte IMPULSA està pensat per a joves que tenen vocació per estudiar Formació Professional però que no disposen de recursos econòmics per poder-se formar.

La Fundació Impulsa va néixer a Osona, formada per sis joves empresaris, i ja ha ajudat més d’un centenar d’estudiants. Els escollits per a la beca són joves de setze anys que volen estudiar formació professional, i que necessiten un ajut econòmic que els proporciona la Fundació, a través de les donacions que fan empreses de la zona.

Al Berguedà, de moment, s’han aconseguit tretze empreses. Aquest ajut es tradueix en una targeta moneder i un ordinador portàtil per a cada alumne. El model plantejat és el d’impulsar mitjançant beques, joves que puguin accedir a una formació de qualitat, implicant empreses que puguin finançar el projecte (aportant 1500€ anuals i facilitant un ordinador als participants del projecte).

A banda, cadascun d’ells té assignat un mentor, que és una persona voluntària generalment del món de l’empresa, especialitzat en alguns casos en el sector professional que interessi al jove. De fet, els estudiants hauran de trobar-se un mínim d’un cop al mes amb els mentors, i hauran de respondre un qüestionari amb la mateixa freqüència. A més a més, els joves oferiran un retorn a la societat en forma de voluntariat fent 25 hores de voluntariat amb una entitat social de la Comarca.

La propera trobada prevista serà una formació amb els mentors i membres de la fundació.

Ajudar al talent és fonamental per la comarca i també per les empreses. Cal seguir invertint en la formació professional, un àmbit educatiu que no està prou desenvolupat al Berguedà.

Empreses que col·laboren amb la Fundació Impulsa al Berguedà

 • Catalana De Pinsos, SA.
 • Tècnica Industrial Del Berguedà, SA.
 • Gual Stainless SL.
 • Serradora Boix SL.
 • Montajesrus SL.
 • Indaber Industria Avícola del Berguedà S.L
 • Liven SA.
 • Gctplus Ett S.L.
 • Ballús SA.
 • Decapulp SL.
 • Maderas Cunill SA.
 • Sauleda SA.
 • Molles Malé SL
Darrera modificació el Dilluns, 23 Setembre 2019 11:22